Naslovnica Posao Općina Novi Grad finansijski podržala više od 300 novih poduzetnika

Općina Novi Grad finansijski podržala više od 300 novih poduzetnika

Sve više mladih ljudi, ali i starijih stanovnika općine Novi Grad Sarajevo, odlučuje se za bavljenje samostalnim biznisom. Ni pandemija, niti problemi koje je uzrokovala nije ih obeshrabrilo da istraju u namjeri, da sami sebi, ali i drugima, obezbijede zaposlenje. 

Sa devet novih samostalnih poduzetnika, od kojih su većina mladi ljudi, danas su potpisani ugovori za sufinansiranje troškova njihovog poslovanja u periodu od dvije godine. Ugovore je sa njima potpisao Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i finansije.   

Ovom prilikom Dedović je kazao da je Općina Novi Grad u prethodne tri godine, od kada se provodi ova podsticajna mjera, sufinansirala troškove poslovanja za više od 300 novih obrtnika, onih koji su se i u vremenu pandemije odlučili da registruju vlastitu djelatnost. Za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je oko million konvertibilnih maraka.

“Naša namjera je da pomognemo stanovnike općine Novi Grad Sarajevo, koji žele da sami sebi otvore radno mjesto, registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, sufinasiranjem troškova u iznosu od 5.500 KM na nivou dvije godine. Sa ovom podsticajnom mjerom nastavljamo i u ovoj godini. Smatramo da je to jedan od najboljih načina podrške našim obrtnicima, da im pomognemo da na samom početku rada ne razmišljaju o plaćanju poreza i doprinosa, tako da je to olakšanje za njih da bi uspjeli u onome što rade”, rekao je Dedović.

Radi se o jednoj od mjera, kojom ova lokalna zajednica pomaže razvoj privrede, odnosno povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta na svom području. Namijenjena je isključivo novoregstriranim obrtnicima, trgovcima i ugostiteljima.

Od kompjuterskog programiranja do dizajniranja enterijera

Nakon što se prošle godine iz Švedske vratio u domovinu, dvadesetdevetogodišnji Elvir Tabaković, odlučio je registrovati obrtničku djelatnost. Ovaj mladić, stanovnik Naselja heroja Sokolje bavi se kompjuterskim programiranjem, i trenutno radi za jednu stranu kompaniju. Kaže da je zadovoljan poslom i da posla ima više nego što se može i stići. Ističe da pomoć lokalne zajednice mladim poduzetnicima dođe kao vjetar u leđa, baš onda kad im je i najpotrebnija.

Dvadesettrogodišnja Sabina Talović duži period bavila se dizajnom, biznis je pokrenula u maju prošle godine. Registrirala je djelatnost “ID interios” i bavi se dizajnom i projektovanjem enterijera, kao i dizajnom namještaja.

“Prvenstveno želim da se zahvalim načelniku Općine Novi Grad koji je prepoznao našu potrebu da nam se pomogne na samom početku pokretanja biznisa. Ja sam počela u maju prošle godine, na početku pandemije, imam jako puno iskustva u ovoj branši, zadovoljna sam poslom i nadam se da ću uspjeti” rekla je mlada poduzetnica Sabina.