Naslovnica Dobre priče Olakšanje za roditelje: Općina Novi Grad i ove godine za prvačiće osigurala...

Olakšanje za roditelje: Općina Novi Grad i ove godine za prvačiće osigurala udžbenike i ruksake

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je školske godine obezbijedila udžbenike za sve učenike upisane u prvi razred osnovnih škola  na području Novog Grada, a  bit će nastavljena i dosadašnja praksa da se početkom nove školske godine, uz želje za sretan početak školovanja, svim prvačićima, daruju i ruksaci. To je mali doprinos lokalne zajednice i briga manje roditeljima koji opremaju djecu u školu.

Općina je u ranijim godinama, prije pandemije koronavirusa, za prvačiće sa svog područja organizirala manifestaciju za sretan polazak u školu, uz prigodan kulturno-zabavni program, međutim zbog situacija sa koronavirusom, ta praksa prošle godine je prekinuta, ali ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, ove godine bit će upriličen prijem povodom polaska u školu naših najmlađih školaraca, stanovnika općine Novi Grad Sarajevo.

Prema podacima kojima raspolaže nadležna Općinska služba, u prvom upisnom roku, u 15 osnovnih škola na području novogradske općine upisano je 1.186 prvačića, a obzirom na to da još uvijek traje drugi upisni rok, očekuje se da će broj učenika upisanih u prvi razred osnovnog obrazovanja biti približan prošlogodišnjem.

Kao i ranijih godina najviše upisanih prvačića ima Osnovna škola „Aleksa Šantić“, zatim OŠ „Osman Nuri Hadžić“, OŠ „Avdo Smailović“, a novina u odnosu na prethodne godine je da je povećan broj upisanih prvačića u tri osnovne škole u naselju Dobrinja. Također raduje činjenica i da je u pet, od 15 osnovnih škola na području općine Novi Grad Sarajevo broj upisanih prvačića veći od stotinu.