Naslovnica Lifestyle Održana manifestacija “Stihovi i skaske ispod maske” u Istanbulu

Održana manifestacija “Stihovi i skaske ispod maske” u Istanbulu

Udruženje umjetnika, sportista i osoba sa invaliditetom “MISS” je u periodu od 26.11.-30.11.2021. godine realiziralo međunarodnu manifestaciju u okviru projekta “Stihovi i skaske ispod maske” u Istanbulu, Republika Turska. Udruženje MISS se zalaže za osnaživanje i osposobljavanje pojedinaca i grupa kroz muzikoterapiju, edukaciju kroz javne nastupe, art radionice, književne večeri, poetske večeri i druge javne nastupe.

Međunarodna manifestacija se sastojala od četiri koncerta i izložbe fotografija, kroz koje je predstavljen značaj kulturnog nasljeđa gradova Bosne i Herecegovine kao i socijalno uključenje mladih sa poteškoćama i invaliditetom. Manifestacija se realizirala na bosanskom i turskom jeziku, a u njoj je učestvovalo 11 članova ovog udruženja. Posebnu pažnju publike je privukla bosanskohercegovačka večer poezije, proze i fotografije gdje su članovi MISS-a u najljepšem svjetlu predstavili svoju zemlju i gradove u uniformama BiH zastave.

Manifestacija je u Turskoj realizovana zahvaljujući prijateljstvu i tehničkoj podršci turskih općina Bakirkoy i Uskudar, Koledža Ješilhoj, tržnog centra Capacity, Udruženja gluhonijemih osoba i Kulturnog centra za osobe sa invaliditetom u Istanbulu  koji su dali svoje resurse i osigurali da se sve realizuje na veličanstven način.

Projekat “Stihovi i skaske ispod maske” su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Novi Grad Sarajevo koji su značajno doprinijeli onome što propagira Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a to su jednake mogućnosti i prilike za sve kao i onome što je vizija Udruženja MISS, a to je da osobe sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom budu predstavljene i zaštićene od toga da budu na margini.

Udruženje umjetnika, sportista i osoba sa invaliditetom “MISS” djeluje od 2016. godine i zalaže se za realizaciju programa koji uključuje umjetnike, sportiste, roditelje, staratelje, stručnjake, medije i institucije, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete kulturnog i sportskog života osoba sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom.