Naslovnica Preporučujemo Odmori u BiH: 10 najljepših jezera u BiH na kojima možete uživati...

Odmori u BiH: 10 najljepših jezera u BiH na kojima možete uživati u odmoru

Pod pritiskom svakodnevnih obaveza i briga sve više imamo potrebu otići što dalje od zatvorenih prostora, metropola i štetnih gasova. Želimo se izmaći u prirodu, tišinu i jednostavno uživati u krajolicima koji ostavljaju bez daha.

BiH  je prepuna prirodnih ljepota i destinacija za osvježenje i sunčanje u ovim sparnim danima, a mi vam dajemo prijedlog najljepših jezera na kojima možete iskoristiti svoje slobodno vrijeme na najbolji mogući način.

1. Prokoško jezero

Na vrhu poznate bosanskohercegovačke rudne planine Vranice, udaljene 22 kilometra od Fojnice , nalazi se Prokoško jezero. Ovo jezero je već dugi niz godina jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u BiH. Poznato i kao Gorsko oko, proglašeno je regionalnim parkom te spomenikom prirode. Idealno za planinare a i porodice, okruženo je drvenim pastirskim kolibama, tzv. katunima dok se iznad pruža najviši vrh planine koji doseže do 2112 metra nadmorske visine. Ukoliko ste u mogućnosti i želite voziti do jezera, od Fojnice se kreće uzvodno asfaltnim putem do Tocila, potom slijedi makadamski put uz rječicu Jezernicu, Vlaške ravni i Hrid. Ukoliko želite pak prenoćiti ili ostati koji dan, ponuđeni su katuni od kojih su neki pretvoreni u prodavnice kao i restorane sa ponudom ukusne domaće planinske hrane.

2. Blidinje jezero

Blidinje jezero, poznato kao najveće planinsko i prirodno jezero u BiH, smješteno je na dnu Dugog polja kao plavo oko u glavi planina Čvrsnice i Vrana. Površina jezera je i do 6 kilometara  uz relativno malu dubinu do 4 metra. Ovo plavo oko svojom ljepotom se savršeno uklapa u pejzaž Parka prirode Blidinje. Jezero Blidinje kao spas od nesnosnih ljetnih vrućina u donjoj Hercegovini je također poznato po svojoj skrivenoj legendi o ‘dva brata’ koju vam zasigurno mogu ispričati njeni lokalci. U okolici jezera nalaze se brojne planinske kućice koje nude smještaj, restorani sa lokalnim specijalitetima kao i besplatna parking mjesta.

3. Ramsko jezero

Ako ste ikada prolazili kroz Prozor-Ramu, sigurno niste mogli a da ne primjetite ovu nestvarnu oazu. Poznato kao turistički i hercegovački biser, Ramsko jezero je sa svojom čistoćom i ljepotom idealno za izletnike. Smješteno je u gornjoramskoj kotlini na sjeveru Hercegovine i okruženo vijencem prekrasnih bosanskohercegovačkih planina. Njegova dužina je 12 kilometara a najveća dubina do 95 metara. Ono što ovo jezero čini posebnim su mala ostrva, uvale i poluostrva među kojima je najpoznatije Šćit  gdje se nalazi Franjevački samostan Rama-Šćit sa svojom interesantnom historijom. Do jezera Rama je vrlo lahko doći asfaltnom cestom iz Prozora. Godišnje privlači mnoge turiste kako domaće tako i strane koji imaju priliku uživati u kupanju, šetnji, plovidbi a također je pogodno i za sportsko/rekreativne, ribolovne i lovne aktivnosti.

4. Jablaničko jezero

Jablaničko jezero koje se prostire od Konjica do Jablanice je nastalo izgradnjom lučne brane na Neretvi, 5 kilometara od Jablanice. Već dugo vremena Jablaničko jezero je poznato kao vikend-odmaralište, a ribari uživaju pecati na ovom jezeru jer je bogato ribom. Jezero je pogodno za kupače i ljubitelje sportova na vodi. Preporučujemo i obavezan ručak u restoranima na glavnoj magistrali u kojima možete uživati u prekrasnom pogledu na Neretvu 

5. Šatorsko jezero

Šatorsko jezero dobilo je ime po njenoj neobičnoj planini, piramidalnog oblika zbog kojeg se vjerovatno i zove Šator. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara i predstavlja ogromno ogledalo neba u kojem se mnogi posjetioci kupaju tokom ljeta. Ako se odlučite ipak na planinarenje, postoji dobro ugažena planinarska staza koja vodi ka prijevoju koji je glavno pejzažno obilježje gdje se lijepo vidi jezero i divlja strana Šatora što ostavlja poseban dojam. Do jezera je najbolje ići iz pravca Bosanskog Grahova preko Tičeva, a većina puta do Tičeva je asfaltirana. Nakon dolaska u Tičevo i prestanka asfaltiranog puta, dolazi se do obilježene table na kojoj stoji da do Šatorskog jezera ima jos 17 kilometara. S obzirom na to da je makadamski put dobro očuvan, moguće ga je bez problema preći za 15 do 20 minuta.

6. Jezero Vidara

Jezero Vidara je prelijepo odmaralište za sve ljubitelje mirisa borovog drveća i cvrkuta ptica koji bježe od gradske buke i svoj mir pronalaze baš tu. Idealno je mjesto za piknik i šetnju, a oko jezera postoje dobro utabane (negdje čak i asfaltirane) pješačke staze. Ovo jezero nije mnogo izvikano i poznato ali ribolovci za njega itekako znaju, što će reći da u njemu ima i ribe J

7. Jezero Hrast

Najveće jezero u Glamoču je jezero Hrast, udaljeno 3 kilometra od centra grada. Na njemu se nalaze prenoćišta u obliku bungalova za one koji žele da uživaju u prirodi. Pogodno je za rekreaciju, izlete, kupanje i sportski ribolov. Za sve ljubitelje atraktivne vožnje biciklima, ovo mjesto je idealno zbog toga što je okruženo raznim planinskim stazama. Lovci također mogu uživati obzirom na to da se tereni u Glamoču prostiru i do 2006 metara nadmorske visine što ih samim tim čini bogatim i raznovrsnim lovnim fondom krupne i sitne divljači. Ono što će zasigurno zanimati strane a i domaće turiste jesu i historijske kamene skulpture koje se nalaze svega 2 kilometra od jezera, zbog čega čine ovaj grad posebnim.

8. Jezero Mašica

U blizini Zavidovića nalazi se prekrasno jezero Mašica, uokvireno gustom  šumom na 700 metara nadmorske visine. Oko jezera su urađene staze za šetnju i vožnju bicikla, a postoji i  roštilj sa nadstrešnicama i klupama. Na 12 kilometara od jezera nalazi se Spomenik prirode Tajan, najmlađe zaštićeno područje u BiH. Dugački podzemni tokovi, kanjoni i vodopadi, pećine i jame, veliko kraško vrelo i arheološka nalazišta čine Spomenik prirode Tajan pravim mjestom za uživanje. Lukina pećina je zanimljiva, jer su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda (slično kao i u pećini Orlovača nadomak Sarajeva) koji su stari preko 15.000 godina. Ako želite možete da iznajmite i opremu za obilazak pećina uz pratnju iskusnih speleologa.

9. Boračko jezero

Boračko jezero se slobodno može nazvati smaragdnim rajem za oči i dušu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Put od 20-ak kilometara iz Konjica vodi krivudavom cestom, a prije nego se spustite do jezera, preporuka je da zastanete na vidikovcu i uživate u prekrasnom pogledu na jezero i okolna brda. Prava avantura je dolazak do jezera automobilom iz pravca Sarajeva preko Bjelašnice i Visočice jer ćete imati priliku uživati u prelijepim planinskim predjelima i autentičnim selima, a proći ćete i pored nekropole stećaka Police na Visočici.

Ovo jezero je idealno mjesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju bilo da se odlučite na boravak u kampu, iznajmite drveni bungalov ili apartman.

Odmor na ovom jezeru možete upotpuniti i drugim aktivnostima, poput raftinga ili planinarenja, obzirom da jezero leži u blizini kanjona rijeke Neretve i podno planine Prenj, koja je poznata po vrhovima višim od 2000 mnv.

10. Buško Blato

Ako volite ribolov, ovo je mjesto za vas! Buško Blato ili Buško jezero je prirodni nastavak Livanjskog polja i nalazi se na 716 metara nadmorske visine i zbog svoje površine je poznato kao najveće umjetno jezero odnosno najveća vještačka akumulacija u Evropi. Pored riba, ovo mjesto je veoma naseljeno pticama pa ukoliko volite fotografiju, mogli biste napraviti pravi shooting. Tokom ljetnih dana možete se osvježiti i na pješčanim plažama što ovo jezero čini dobrim izborom za odmor za cijelu porodicu.