Naslovnica Lifestyle Obilježen i promovisan Women’s golf day

Obilježen i promovisan Women’s golf day

Jedno od druženja koja spajaju sport, smijeh i nova poznanstva...

Ako mislite da je teško upoznat nove ljude, pokušajte odabrati pogrešnu lopticu za golf – Jack Lemon

Golf klub Sarajevo, kao prvoosnovano udruženje golferica i golfera u BiH okuplja više od stotinu članica i članova. Već duži niz godina prati ali i obilježava Women’s golf day te organizuje promociju golfa kao sporta obuhvatajući različite skupine. Posebna pažnja je usmjerena na promociju golfa ženskoj populaciji.

I ove godine, tačnije jučer, 17. juna 2021. godine, organizovan je, obilježen i održan WGD. U popodnevnim satima, 30ak žena se okupilo kako bi zajedničkim snagama pridonijele što boljem upoznavanju ovog sporta. Održan je turnir za golferice s puno, manje ili nimalo iskustva. Na početku je bio upriličen info čas, na kojem je Dejan Šaran – jedini profesionalni trener u Bosni i Hercegovini objasnio bitnosti i pravila golfa te praktičnim potezima i udarcima pokazao damama kako da pravilno odrade zadatak 🙂

Sve su mislile da će biti prejednostavno, ali ubrzo su povukle riječ. Zaista treba imati dovoljno snage, ali i znanja. Naglasio je kako su poštenje i poštovanje iznimno bitni na golf terenu te da je pravilo da su svi jednaki, na istom nivou – da nema persiranja. Pojasnio je osnovne informacije o nastanku sporta golfa, o osnivanju sarajevskog kluba, pravilima igre, ponašanju na terenu i vježbalištu. Zatim je dao upute koja odjeća i obuća su zabranjeni te šta se i na koji način nosi od opreme, koji je osnovni paket za pojedinca… Obuhvatio je osnovne i najbitnije informacije.

Nakon časa, uslijedio je praktični dio. Damama je detaljno pokazao pravilnu početnu poziciju, od stajanja do krajnjeg dijela – zamaha i udarca loptice koji nije nimalo lagan. Svaki dio tijela ima svoj zadatak. Prisutne dame su imale priliku da nakon mini predavanja i praktičnog dijela, samostalno izvedu po nekoliko golf udaraca. Nekima je brže išlo za rukom, a nekima baš i ne. Zaista treba imati paket volje, truda i upornosti. Ali odustajanje je “zabranjeno”. 

Rijetke su bile dame koje nisu učestvovale na terenskim vježbama, već su sjedile u restoranu ili sa tribina posmatrale učesnice. Mi, žene iz Udruženja poslovnih žena u BiH smo imale čast da budemo pozvane i hvala profesorici Edini Sudžuka, članici Upravnog odbora GK Sarajevo na srdačnom pozivu i dočeku, te prilici da, bar nakratko, budemo golferice.

Bio je ispoštovan zadati dress code, (koji je bio poželjan, ne pod moranjem) tačnije crveno-bijela kombinacija i ravna obuća. Inače, najpoželjnije su polo majice, tj. majice sa kragnom, hlače ili suknje (nikako prekratke). Džins nimalo nije poželjan na golfu.

Pored zelenila, boravka u prirodi i drugih prednosti vanjskog aktivnog druženja, cilj je bio i što bolje i više promovisati ovaj sport kako bi broj zainteresovanih bio sto veći. Razvoj svijesti o značaju kretanja te samog sporta, značilo bi bolji, bogatiji i kvalitetniji život pojedinca ili ekipe koja zajedno troši kalorije tokom igranja golfa. Mnogi misle kako je ovo miran sport s jako malo laganih pokreta… 

Još jedan zanimljiv dio, je bio, kada nam je Pro rekao da slijedi kupljenje loptica sa terena. Dame su dobile po korpicu namijenjenu za tu svrhu i bile su upućene gdje da kupe. Vrlo brzo su shvatila zašto se mnogo kalorija troši tokom golfovanja 🙂 

Kako je naglasio trener, ovaj sport jeste skup ali i vrijedi, jer na terenu nema nepoštene igre, inata, ponižavanja… Savladati tehnike i znati se ponašati je put prema uspjehu. Ako do sada niste, probajte. Moguće da ne budete imali želju da nastavite, jer ćete se uvjeriti da nije nimalo lagano, ali svakako nije na odmet sebi dati priliku. Nikada se ne zna… Mnoge korisne informacije su podijeljenje sa ženama, ali evo i ovdje s vama. Predivan dio tradicije je što su učesnice dobile po prelijepu crvenu ružu i što je mjesto naklonjeno i najmlađoj ekipi.

Nakon umora, druženje se nastavilo uz ukusnu zakusku i divnu muziku. Uz predivan zalazak sunca, gošće su se osjećale kao da su na moru, jer zaista je okolina kao iz bajke. Hvala Golf klubu na prilici za druženje, nova poznanstva te dovoljno naučenim osnovama za početnice, a možda i buduće aktivne golferice.

I smijeh je bitan, a ponekad i lijek – a na ovakvim druženjima toga nikada ne manjka.