Naslovnica Noviteti Nove zaštitne ograde u starogradskim ulicama Timurhanova i Muje Hrnjice

Nove zaštitne ograde u starogradskim ulicama Timurhanova i Muje Hrnjice

Postavljene su nove rukohvatne ograde u ulicama Timurhanova i Muje Hrnjice, a radovi na postavljanju rukohvata nastavljaju se i na drugim lokacijama.

U ulici Timurhanova broj 12 postavljeni su rukohvati dužine devet metara, a u ulici Muje Hrnjice dužine 30 metara (na dijelu ulice koja se nalazi između ulica Kačanik veliki i Hošin brijeg dio iznad Tranzita M-5). Na obje lokacije postavljeni su klasični, okrugli, čelični rukohvati, zaštićeni temeljnim antikorozionim premazom.

Rukohvatne ograde ugrađuju se kako bi se građanima olakšalo kretanje u ulicama koje imaju veliki nagib, a odbojne ograde se postavljaju za veću sigurnost odvijanja saobraćaja.

Vrijednost ovih radova je oko 4.000 KM, a projekat se finansirao iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo. Radove je izvodilo privredno društvo Fadž d.o.o. iz Sarajeva.

Prema najavama iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove Općine, u narednom periodu u ulici Muje Hrnjice na istom dijelu gdje je postavljeno 30 metara, planiran je nastavak ugradnje rukohvata u dužini od oko 40 metara. Vrijednost ovih radova iznosit će 5.000 KM.

Većina ovih radova izvodi se na osnovu inicijativa građana upućenih putem mjesnih zajednica, a kako bi im se osigurali kvalitetniji uslovi putne i saobraćajne infrastrukture.

Prošle godine za rukohvate, odbojne ograde, niše, horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, numeraciju i slivne rešetke izdvojeno je oko 62.000 KM.