Naslovnica Lifestyle Naida Bećar: Kako često putovati uz full time job?

Naida Bećar: Kako često putovati uz full time job?

Naida Bećar je travel blogerica koja nam otkriva kako ona uspijeva često putovati iako ima full time posao.

Pitanje: “Kako možeš često putovati uz posao koji zahtjeva puno radno vrijeme?“ je pitanje koji dobijam vrlo često. Prema mom iskustvu ukratko ću vam objasniti kako, jer putovati nije luksuz u životu i ne mora generalno biti skupo.

1.NOVAC

Ne morati biti super bogati da putujete. Prije svega, odredite budžet prema kojem ćete birati i planirati putovanje. Novac nije problem, stvar je samo dobre organizacije i posvjećenosti. Uštediti novac možete ako se odlučite na putovanje niskobudžetnim avio kompanijama, te ukoliko ste fleksibilni po pitanju aerodroma sa kojeg biste krenuli na svoje putovanje. Ako putujete na destinacije koje su u blizini grada kojeg živite razmotrite opciju putovanja automobilom ili autobosom. Isto tako biranje vrste smještaja može vam uštediti dosta novca. Ako putujete u grupi od četiri ili više oosba, izbor apartmana je povoljnija opcija od hotela.

Prije nego napravite bilo koji plan, istražite što više o avio/bus kartama i opcijama za smještaj. Ja lično volim sama organizovati cjelokupno putovanje, tako da planiram uvijek dva do tri mjeseca unaprijed. Prvo kupim kartu (prvi mjesec), naredni (drugi) mjesec rezervišem smještaj i na kraju kada dođe vrijeme putovanje planiram oktivni budžet za trošenje na putovanju. Nemojte odustati od putovanja zbog novca. Nije se toliko teško organizovati i planirati.

2.VRIJEME

Vrijeme je sve. Kako sam prethodno napisala, ja sam zaposlena na puno radno vrijeme. Na svome kalendaru označite neradne, zakonski slobodne dane u toku godine. Trudim se da upravo njih kombinujem i iskoristim za putovanja. Nažalost, dešava se i da zbog količine posla ne mogu uvijek planirati putovanje.

Ne dopustite da vam novac i vrijeme budu izgovor.

3.PLAN

Pokušajte uvijek da putujete na destinacije koje niste posjetili ili koje su vam želja duži vremenski period. Napravite plan koji uključuje sve što želite posjetiti na destinaciji, transport i druga zanimljeva mjesta. Jednostavno napravite “must see” listu sa cijenama ulaza i radnim vremenom.

Moje putovanje u Istanbul za samo 155 €!

Sada ću vam sve objasniti na pravom primjeru i dokazati da je moguće. Želite putovati u grad koji se prostire na dva kontinenta, želite upoznati sve čari Istanbula? Istanbul iz Sarajeva za 160 € uključuje povratnu avio kartu sa taksama, transfer, 3 noćenja sa doručnom. Da, dobro ste pročitala, 160 €.

Sve počinje odabirom perioda putovanja. Istraživanje cijene avio karte u ovom slučaju je bilo dosta lakše, obzirom da je Sarajevo odlično povezano sa Istanobulom. Obzirom da sam željela smještaj na evropskoj strani Istanbula jednostavnija opcija za rezervaciju avio karte bio mi je Turkish Airlines. Čekala sam drugu akciju koju nude u toku godine, kada cijena povratne karte iznosi 100 € . Cijena uključuje povratne avio karte, takse, prtljag do 30 kg, ručni prtljag do 8 kg i obrok. Specijalna akcija traje jedan mjesec, tako da imate dovoljno vremena da odlučite koji vam period odgovara. U ovom slučaju, ja sam kupila povratne avio karte za 95 €!

Tip : Provjerite više datuma i termina u toku dana jer određen broj mjesta na letu je po cijeni od 100 €. Možda ćete biti sretni kao ja, pa avio kartu kupiti za manji iznos.

Za putovanje u Istanbul, rezervisala sam polazak nakon posla u četvrtak. Povratak je bio u nedjelju navečer. Jedan slobodan dan sa posla i putovanje od 3 dana.

Mnogo je ponuda hotela u Istanbulu. Najčešće koristim platformu Booking.com . Obzirom da sam znala u kojem dijelu grada želim pronaći smještaj, pretragu sam uradila prema tom filteru (Fatih, Sultanahmet, Old city, Sirkeci). Pronašla sam hotel u dijelu grada koji se zove Sirkeci, u blizini Eminonu. Cijena za 3 noćenja sa doručkom po osobi iznosila je 50 €. Hotel je za svaku preporuku, a zove se Istasyon Hotel.

Danas je moguće sve rezervisati online, pa tako i vaš transfer od aerodroma do hotela. Obzirom da naš let u Istanbul stiže sat vremena iza ponoći i zbog mogućnosti odgode vremena polijetanja, odlučile smo se na rezervaciju transfera. U slučaju da dolazimo u toku dana sigurno bismo koristile gradski prevoz. Transfer smo rezervisale putem web stranice Safe Airport Transfer . Prevoz od aerodroma do hotela u jednom smjeru iznosi 25 €, a ako se odlučite da ga koristite i u povratku dobijete dodatni popust. Vrlo bitno, ovo je cijena po vozilu a ne cijena po osobi. Vrlo su profesionalni i ljubazni, čak su poslali i poruku da znaju da je let pomjeren i da nas očekuju u novom terminu slijetanja. Uslugu platite vozaču ili ukoliko želite možete platiti i online unaprijed.

Now you are ready to take off!