Naslovnica Lifestyle Mural posvećen Michaelu Schumacheru

Mural posvećen Michaelu Schumacheru

Mural posvećen Michaelu Schumacheru, poklon za rođendan legendarnom vozaču Formule 1, prijatelju BiH.

Na dan rođenja proslavljenog vozača Formule 1 Michaela Schumachera, jučer je na fasadi stambene zgrade u Aerodromskom Naselju završen mural posvećen legendarnom sedmerostrukom svjetskom prvaku. 

Lik Michaela Schumachera naslikali su umjetnici Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, članovi Udruženja “Obojena klapa”, a Općina Novi Grad dala je potrebne saglasnosti.

Umjetnici su proteklih nekoliko dana oslikavali mural na kojem je nasmijano lice poznatog njemačkog sportiste i filantropa, kao i bolid Ferrarija sa kojim je napravio najveće uspjehe u svojoj sportskoj karijeri. Pored Schumaherovog lika ispisana je i njegova izjava “Volim ovaj grad”, koja će podsjećati na njegovu pomoć djeci Sarajeva onda kada im je bilo najpotrebnije

Simbolično, mural se nalazi na zgradi u dijelu grada gdje je Schumaher Sarajevo posjećivao više puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina. Donirao je novac i drugu pomoć, družio se sa djecom i poklonio im igračke. Finansirao je opremanje kabineta za izradu ortopedskih pomagala za amputirce.

Sedmerostruki svjetski prvak, koji je u induciranoj komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, preko raznih udruženja je finansirao i druge projekte za pomoć djeci Sarajeva. Mnogu je djecu teško ranjenu u ratu odveo na dalje liječenje i rehabilitaciju u Njemačku. To dobročinstvo mu Sarajlije nikada nisu zaboravile.

Mural prekriva površinu od 130 metara kvadratnih, boje koje su korištene pri oslikavanju imaju funkciju pročišćavanja zraka, a projekat je realiziran u okviru kampanje Goethe-Instituta BiH pod nazivom “Ich BiH”.

Mural je oslikan na stambenoj zgradi u neposrednoj blizini A transverzale, za koju je Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, u junu 2021. godine jednoglasno usvojilo inicijativu da dobije ime po Michaelu Schumacheru. Inicijativa je proslijeđena Skupštini Kantona Sarajevo, na usvajanje, te se očekuje da će ulica koja vodi od Sarajevskog aerodroma do Mojmila, dobiti ime velikog prijatelja BiH.