Naslovnica Zdravlje Ministarstvo zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo KS obezbijedili 8.000 antigen testova

Ministarstvo zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo KS obezbijedili 8.000 antigen testova

Pixabay/TheDigitalArtist

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo KS obezbijedili su 8.000 antigen testova za testiranje. Oni će biti na raspolaganju građanima u toku dana na svim lokalitetima JU Domovi zdravlja KS, kako bi se mogli testirati, u skladu sa izdatim preporukama o testiranju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

U narednih nekoliko dana planirano da i Zavod zdravstvenog osiguranja KS, u saradnji sa UNDP-om, nabavi dodatan broj ovih testova. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ima kapacitet obrade 1.000 uzoraka dnevno za PCR testiranje, a što je u prethodnim danima zbog povećanog broja uzetih uzoraka napravilo zastoj u ovom procesu, pa su građani duže čekali na rezultate ovih testova.

Također, ZZJZ KS i Opća bolnica „Prim. Dr Abdulah Nakaš“ započet će uskoro testiranje i u svojim ustanovama.

Ministarstvo zdravstva KS se nada da će na ovaj način pronaći najbolje rješenje u procesu testiranja građana Kantona Sarajevo. Najavljuju i kako će nastaviti i sa promptnim djelovanjem na otklanjanju svih ostalih evidentiranih problema sa kojima se naši građani susreću, kako bi nesmetano ostvarili usluge zdravstvene zaštite