Naslovnica Dobre priče Ministarstvo kulture i sporta KS za pet institucija kulture od državnog značaja...

Ministarstvo kulture i sporta KS za pet institucija kulture od državnog značaja izdvojilo dodatnih 300.000 KM

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić potpisao je ugovore o dodatnom sufinansiranju pet institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Ugovori su potpisani s predstavnicima Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Kinoteke BiH, kojima je ukupno dodijeljeno 300.000 KM.

Od navedenog iznosa, Zemaljskom muzeju je dodijeljeno 95.000 KM, Historijskom muzeju BiH 70.000 KM, Umjetničkoj galeriji BiH 65.000KM, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 50.000 KM, te Kinoteci BiH 20.000 KM.

Ministar Avdić naglasio je da se radi o dodatnim sredstvima, s obzirom da je u maju mjesecu ove godine, Ministarstvo za sufinansiranje šest institucija kulture od državnog značaja izdvojilo također 300.000 KM.

“Zahvalio bih se Vladi KS što je prihvatila moj prijedlog, te prepoznala potrebu koje ove institucije imaju kako bi osigurale nesmetano djelovanje. Ovim potpisivanjem ugovora na lijep način završavamo ovu godinu”, naveo je ministar Avdić.

Inače, ovih pet institucija nema riješen pravni status, a samim tim ni osigurano finansiranje. Iako najpozvanije, Vijeće ministara BiH nije preuzelo obaveze koje proizilaze iz pravno relevantnih činjenica koje se odnose na pravni kontinuitet institucija nekadašnje Republike BiH utvrđenim odredbama člana 1. Aneksa II Ustava BiH. Dakle, država, ali ni entiteti nikada nisu u potpunosti preuzeli brigu o ovim institucijama. Ipak, cijeneći njihov značaj, Vlada KS je preuzela na sebe obavezu da ih sufinansira do konačnog rješenja njihovog pravnog statusa.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Edin Forto, koji se zahvalio ministru Avdiću što se brine o funkcioniranju ovih institucija.

“Po ko zna koji put pokazuje se da Kanton Sarajevo popunjava vakuum koji je država napravila, ne samo kada su u pitanju ustanove kulture. Pokušavamo naći rješenje da se sve poptuno ne zaustavi, jer je to očito namjera. Naša borba se nastavlja, nadam se da ćemo već krajem sljedeće godine raditi na trajnom rješavanju statusa ovih ustanova”, kazao je premijer Forto.

Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH kazao je da su u 2021. godini od kantonalnog i federalnog nivoa vlasti dobili sredstva dovoljna za otprilike šest mjeseci funkcionisanja.

“Nažalost, još se nije promijenio sistem finansiranja, ali ćemo pokušati nekako da ‘iznevelišemo’ situaciju”, kazao je Sijarić.

Sredstva za koja je danas potpisan ugovor, kako je objasnio, bit će upotrijebljena za redovnu djelatnost muzeja, a bit će dovoljna za jednu mjesečnu plaću zaposlenih i dio režijskih troškova.

“Od državnog nivoa vlasti u zadnje tri godine samo jednom dobili smo umanjenu pomoć od 300.000 KM. To je smiješno, očigledno se trebaju potražiti druga rješenja”, naveo je Sijarić