Naslovnica Posao Mi se protiv corone borimo biznisom!

Mi se protiv corone borimo biznisom!

Izjavio je Izudin Ahmetlić, vlasnik Hifa Grupacije, na jučerašnjem susretu bonitetno izvrsnih kompanija u Sarajevu, u organizaciji Bisnode a Dun & Bradstreet Company, i dodao da se nada da će biti sve više bonitetni izvrsnih kompanija u BiH i da će ih nadležne institucije ozbiljno shvatati. Jer ovih 15,6% kompanija drži u prosjeku skoro 60% privrede u BiH.

Ovaj susret je bio prilika da još jednom pokažemo uvid u stanje privrede Bosne i Hercegovine godinu nakon početka Covid krize, dodijelimo certificate kompanijama Hifa Oil d.o.o. Tešanj Tehnopetrol d.o.o. Tuzla, cargo-partner d.o.o. Sarajevo, ZIRA d.o.o. Sarajevo, Sector Security d.o.o. Banja Luka i Beta-Comm, IT kompanija iz Visokog, te da istaknemo koliko su bonitetno izvrsne kompanije doprinijele prošlogodišnjim rezultatima privrede.

Kompanije koje su izašle kao pobjednici iz prve godine krize, prihvatile su je kao izazov a njihovi vlasnici i menadžeri imali su sposobnost prihvatiti i provesti promjene. One su uspjele ne samo da opstanu već i da unaprijede poslovanje i tako (p)ostanu bonitetno izvrsne kompanije. Uspješne kompanije su tamo gdje jesu kao rezultat svog truda, koji treba istaći relevantnim potvrdama poslovnoj javnosti na domaćem i međunarodnom tržištu.

Certifikat bonitetne izvrsnosti je upravo takva relevantna potvrda a činjenica da ga može imati samo 15,6% od ukupnog broja kompanija koje su predale završni izvještaj odnosno svega 3,25 od ukupnog broj aktivnih privrednih društava u BiH govori koliko su one značajne i kao pokretačka snaga privrede Bosne i Hercegovine.

Njihov značaj potvrđuju i slijedeće brojke: bonitetno izvrsne kompanije u Bosni i Hercegovini kreiraju 63% dobiti, 52% izvoza, 49% prihoda od ukupnih rezultata koji prave bh kompanije, koje su predale završne izvještaje nadležnim agencijama i zapošljavaju 40% zaposlenih u našoj državi.

U Brčko Distriktu BiH 14% kompanija od ukupnog broja kompanija koje su predale završne izvještaje nadležnoj agenciji je boniteteno izvrsno, a one daju 43% ukupnog prihoda i 43% ukupne dobiti kompanija Distrikta, čine 100% izvoza i zapošljavaju 35% od ukupnog broja zapslenih u Brčo Distriktu BiH. U FBiH 16% kompanija je bonitetno izvrsno, a one daju 52% ukupnog Prihoda, 67% dobiti, 53% izvoza I zapošljavaju 42% od ukupnog broja zaposlenih u Federacii BiH. Republika Srpska ima 15% boniteteno izvrsnih kompanija, koje ostavruju 45% prihoda, 59% dobiti, 53% izvoza i zapošljavaju 37% od ukupnog broja zaposlenih u ovom entitetu.

Činjenica je da bonitetno izvrsne kompanije imaju minimalni postotak negativnih događaja unutar jedne godine (od 0,00 do 0,70%), tako da certifikat identifikuje kompaniju ne samo kao dobru prema prošlim rezultatima već ukazuje i na vrijednost kompanije u budućnosti, što je još jedan od pokazatelja vrijednosti izračuna Bisnode Dun & Bradstreet bonitetne ocjene i certifikata bonitetne izvrsnosti.

Certifikat potvrđuje da su ove kompanije sigurni poslovni partneri i u kriznim vremenima, što im daje dodatnu vrijednost. Sve ovo su potvrdili i dobitnici certifikata Izudin Ahmetlić, Hifa Oil Group, Berina Stambol, International Health d.o.o. Sarajevo, Samira Muratović, Agencija Altermedija Sarajevo.

Prema riječima Berine Stambol, direktorice kompanije International Health, postići najviši standard bonitetne izvrsnosti za kompaniju International Health, upravu, zaposlenike, kao i saradnike i partnere, predstavlja potvrdu kvalitete kao i uloženog truda te pruža sigurnost u odnosima s kompanijom. “Biti među najuspješnijim kompanijama u BiH je posebna čast ali i još jedna potvrda zdravog načina poslovanja za sve naše partnere i dobavljače, i što je najvažnije, krajnje korisnike naših proizvoda i usluga.  Zadovoljstvo je pripadati grupi najboljih poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini te za to imati i potvrdu u obliku Srebrnog certifikata bonitetne izvrsnosti.  U neizvjesnim okolnostima poslovanja inače, a posebno u okolnostima svjetske pandemije koja je utjecala i koja još uvijek utječe na sve sfere našeg života i poslovanja, certifikat je ne samo potvrda poslovanja već i dokaz sigurnosti u poslovnim odnosima sa kompanijom koja ga posjeduje“, dodala je Berina Stambol.

Samira Muratović, vlasnica i direktorica kompanije Altermedija, nosioca certifikata Platinaste bonitetne izvrsnosti izjavila je: „U godini koja je iza nas, kada je industrija iz koje dolazim među industrijama koje su doživjele najveći pad I kada je bilo pitanje opstanka I nastavka rada, predstavlja veliku satisfakciju posebno kada tako priznanje dolazi od kompanije Bisnode Dun & Bradstreet koja radi nezavisni monitoring u više od 220 zemalja a koja je napravila procjenu  I finansijsku analizu našeg poslovanja prema evropskim priznatim metodologijama. Certifikat nam je bio najveći podsticaj koji smo u to vrijeme mogli dobiti kao potvrdu da ono što radimo, radimo najbolje što možemo i znamo,pomogao nam je u donošenju ispravnih  strateških odluka šta činiti I kako nastaviti dalje. Lijepo je znati da ste među 2,5 % kompanija koje posluju na tršištu BiH a koje su platinasto bonitetno izvrsne kompanije. Ovo želimo iskoristiti i da pošaljemo poruku našim klijentima, poslovnim partnerima da sa druge strane imaju najpouzdanijeg I najmanje rizičnog partnera za saradnju“. 

Više o bonitetno izvrsnim kompanijama možete vidjeti na:

https://www.bisnode.ba/proizvodi/bisnode-aaa-certifikat/

O Dun & Bradstreet-u

Početkom 2021. godine Bisnode je preuzela kompanija Dun & Bradstreet i od tada idemo u budućnost kao jedna kompanija, kombinujući lokalnu i globalnu stručnost i vještine. Svojim kupcima i poslovnim partnerima nudimo širok spektar podataka i uvida koji će im pomoći da donose pametne odluke i steknu još veću konkurentsku prednost. Dun & Bradstreet, vodeći svjetski dobavljač poslovnih podataka i analitike, omogućava kompanijama širom svijeta da donose bolje odluke i poboljšaju poslovne performanse. Data Cloud Dun & Bradstreet-a osnova je za brža rješenja i pruža uvide koji omogućavaju kupcima da povećaju prihod, smanje troškove, smanje rizik i transformišu svoje poslovanje. Kompanije svih veličina oslanjaju se na Dun & Bradstreet od 1841. za upravljanje rizikom i identifikovanje prilika.