Naslovnica Zdravlje Lavanda, aromatična biljka ujedno i snažan lijek

Lavanda, aromatična biljka ujedno i snažan lijek

Cvjetovi lavande osim što su se od davnina koristili u kupkama i za osvježenje prostora, imaju i mnoga druga ljekovita dejstva. Ublažavaju nervozu, nesanicu, tjeskobu, grčeve mišića…

Zahvaljujući blagotvornim svojstvima sprječavaju infekcije. Lavanda je korisno pomoćno sredstvo u liječenju svih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Svestrana lavanda pomaže i pri uklanjaju boli. Blagi miris smiruje, opušta i otklanja osjećaj napetosti, pa se eterično ulje lavande može koristiti i za masažu, a pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića.

Čaj od lavande je relativno bezbijedan, ili može izazvati probleme, posebno ako uzmete ljekove koji djeluju  na centralni  nervni sistem. Ljekovi koji mogu da  prouzrokuju probleme ako se istovremeno uzimaju slučajem od lavande uključuju barbiturate,  depresore CNS-a, odnosno sedative. Ako imate koju vrstu alergijske reakcije, kao što je osip ili gušenje, prekinite sa korištenjem  čaja od lavande. Čaj se priprema tako što 1,5 kašiku osušenih cvjetova lavande prelijete sa 2 šolje provrele vode. Dodajte med i limun po želji.

Eteričnim uljem lavande možemo se poslužiti i za inhaliranje, tako što ćemo nekoliko kapljica nakapati u posudu vruće vode. Time ćemo pročistiti dišne putove i osvježiti cijeli organizam. Od lavande možete napraviti čaj za smirenje ili ukusan sirup i koristiti kao osvježavajući napitak ili kao dodatak različitim koktelima, voćnim salatama, sladoledima i kolačima. Jastučić punjen lavandom osigurat će lak i miran san!