Naslovnica Preporučujemo Kurt Schork nagrade za međunarodno izvještavanje

Kurt Schork nagrade za međunarodno izvještavanje

Memorijalni fond Kurta Schorka od svog osnivanja 2002. godine nastoji podržati novinare freelance i lokalne novinare čiji je rad često loše plaćen i opasan.

Memorijalni fond Kurta Schorka raspisao je konkurs za nagrade na koje se mogu prijaviti lokalni i freelance novinari širom svijeta koji izvještavaju o ratu, ljudskim pravima, prekograničnim problemima, korupciji i drugim temama koje utiču na život stanovništva.

Nagrade će ove godine biti dodijeljene u tri kategorije:

  • Lokalni reporter – za izvještavanje lokalnih reportera, iz zemalja u razvoju ili tranzicijskih zemalja, koji pišu o događajima u svojoj zemlji
  • Freelance nagrada – za novinare koji putuju na svjetska ratišta kako bi svjedočili i izvještavali o tim događajima
  • Fixer – za lokalne novinare i/ili stručnjake angažovane od strane inostranih reportera ili novinskih agencija čije su smjernice i lokalno znanje koristili sadržaju, učinku i dosegu prijavljenih priča.

Dobitnicima svake od navedenih kategorija biće dodijeljene novčane nagrade u iznosu od 5.000 američkih dolara. Nagrade će biti uručene na svečanosti u Londonu krajem septembra 2021. godine.

Rok za prijavu je 31.5.2021. godine.

Nagrade Kurt Schork za međunarodno izvještavanje dodjeljuju se svake godine u znak sjećanja na američkog freelance novinara Kurta Schorka koji je u maju 2000. poginuo na zadatku za Reuters u Sijera Leoneu.

Više informacija o nagradama i uslovima prijave dostupni su ovdje.