Naslovnica Preporučujemo Kreće Open City Mostar manifestacija

Kreće Open City Mostar manifestacija

U povodu kulturne trotjedne kulturne manifestacije OPEN CITY MOSTAR u srijedu je u ljetnikovcu Radobolja održana konferencija za novinare na  kojoj su govorili gradonačelnik Mostara Mario Kordić i direktor Rock Škole Orhan Maslo.

Tako će koncertom na šetnici Nikola Šubić Zrinjski, Simfonijski orkestar Mostar 1. septembra u 20:30 sati svečano biti otvoreno prvo izdanje festivala Open City Mostar. Također, kako je rečeno na konferenciji Istoga dana na programu će biti koncert Darke Rundeka i to na platou ispred Hamama u Starom gradu.

Gradonačelnik Kordić u svom obraćanju naglasio je kako će ovim festivalom Mostar produžiti turističku sezonu ali i postaviti grad na mjesto na kojem treba biti.

– Cilj nam je da grad ima cjelogodišnji kulturni program, a ideja je da ovo ne bude jednokratna priča, da i sljedećih godina u ovo ili slično vrijeme imamo slična događanja-rekao je gradonačelnik Kordić.

-Ideja oko ovog projekta krenula je prije nekoliko mjeseci kada smo se susreli Johann Sattler i ja gdje smo razgovarali o produžetku sezone po pitanju kulturnih zbivanja u našem gradu. Zahvalio bih se i ljudima iz Rock škole koji su se zauzeli da ovo ispadne jedna lijepa priča u Mostaru.

Naglasio je kako je cilj da ovo ne bude jednokratna priča, nego da se uz pomoć ureda EU u BiH ovu prvu godinu pokrenu ovakve stvari, a u idućim godinama da se to pokuša održati vlastitim snagama i sredstvima. Dodao je kako nije nezadovoljan kulturnom scenom u Mostaru, ali uvijek može bolje.

-Svjesni ste da ove godine već od mjeseca lipnja imamo kontinuirana događanja u gradu, tako da je i ovaj projekt samo dopuna postojećih programa”, istaknuo je Kordić.

A kroz tri tjedna, koliko će trajati festival, planirano je održavanje koncerata, panel rasprava s umjetnicima, predstava i radionica. Ono što treba istaknuti je kako će ulaz na sve programe biti slobodni. Jedino za Mostar Summer fest, koji će trajati tri večeri, ulaz će biti slobodan samo prvu večer.

Inače, cijeli ovoj kulturni projekt realizirala je Mostar rock škola u suradnji s Gradskom upravom Mostara i klubom '27’, a sponzor Europska unija.

Direktor Mostar Rock škole Orhan Maslo istaknuo je kako je planirano više od stotinu događaja. Pored gostiju iz regije u program su uključeni brojni lokalni umjetnici, kao i mostarske institucije poput Muzičkog centra ‘Pavarotti’, OKC-a ‘Abrašević’ i Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

-U okviru festivala imat ćemo dvije pozornice, jednu na šetnici Nikola Šubić Zrinjski, drugu na trga ispred Hamama u Starom gradu, a dio programa održat će se u ‘Pavarottiju’, ‘Abraševiću’ i na Kantarevcu”, kazao je Maslo.

Ostvarena je suradnja i s već postojećim glazbenim događajima Mostar Summer Fest-om i Mostar blues i Rock festivalom, pa će tako ulaz na prvi dan Mostar Summer Fest-a kada nastupaju TBF, Grše, Helem Nejse i Josip Palameta (2. septembar) biti slobodan za sve posjetitelje.

Mostar blues i rock festival zakazan je za 17. i 18. septembar, a za sada su potvrđeni nastupi Larryja McCrayja, Todda Sharpvillea, Malter Ega i Partibrejkersa. Open City Mostar zatvorit će Magnifico koncertom planiranim za 22. septembar. Organizatori navode kako će konačan program festivala ovisiti i od epidemiološke situacije.

Za više informacija posjetite web Open City Mostar.