Naslovnica Zdravlje Koristite maslačak u ishrani, ali i kao lijek za mnoge bolesti

Koristite maslačak u ishrani, ali i kao lijek za mnoge bolesti

Pixabay/MabelAmber

Skoro pa svakodnevno prolazimo kraj ove biljke, ali se rijetko zapitamo kakve to karakteristike krase žute cvijetove. Maslačak je za neke običan korov, ali za one koji vode bitku sa zdravljem ovo je dobro poznati eliksir.

Odavno je poznato da nam je prirodna podarila mnogo i da se za neke bolesti krije odgovor upravo u ljekovitom bilju. Naravno, važno je znati prepoznati biljku te na koji način je pripremati u svrhu liječenja. 

Za maslačak je specifično to da je cijela biljka ljekovita. Listovi, korijen i stabljika mogu se upotrebljavati u različite svrhe. Važno je da maslačak koji planirate konzumirati dolazi sa čistih predjela, da nije zagađen niti tretiran hemikalijama. 

Listovi maslačka se koriste prije cvijetanja, cvijet od marta do maja, korijen se vadi u proljeće i jesen, dok se stabljika koristi u periodu cvijetanja. Pri berbi ploda bitno je biti pažljiv da se ne bi uništili sokovi maslačka, posebno kod vađenja korijena koji se treba izrezati što pažljivije.

Zašto i na koji način pripremati maslačak

Maslačak je ljekovit zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina, kalijuma, a listovi su puni vitamina C i željeza. Najblagotvorniji je za jetru, stomak i kosti. U praksi se koristi u raznim oblicima, kao čaj najviše ali i kao svježi sok, sirup te salata. 

Čaj od maslačka se najviše priprema od korijena. Korijen nakon branja osušite i spremite. Za pripremu čaja stavite kašičicu korijena u posudu, prelijte šoljom prokuhale vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Poželjno je da se piju dvije šoljice dnevno, a čaj ima i svojstvo diuretika. Kada je u pitanju salata, jedite je svježu. Samo oprani plod je dovoljan u kombinaciji sa drugim povrćem jako je ukusna kombinacija.

Ukoliko ipak poželite pripremu za koju nije potrebno sušenje i čekanje onda pripremite sok. Sok može da se napravi kombinacijom listova i korijena koji se presuju i iscijede. Dvije kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mlijeka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri nedelje. Ovakav sok ublažava sve stomačne tegobe, od zatvora pa čak do menstrualnih bolova. 

Da li još uvijek mislite da je maslačak samo korov?