Naslovnica Lifestyle Koncert klavirskog trija u sarajevskom BKC-u 30. oktobra

Koncert klavirskog trija u sarajevskom BKC-u 30. oktobra

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike najavljuje koncert Klavirskog trija u okviru kojeg će se publici predstaviti talentovane umjetnice, dobitnice mnogobrojnih nagrada na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Nastupit će, Sonja Marković, klavir, Sonja Vojvodić, violina i Lidija Paulin, violončelo. Koncert će se održati u subotu, 30. 10. 2021. u 19, 30 sati, u Galeriji JU BKC KS.

Umjetnice će kroz pomno odabrana djela publiku povesti na muzičko putovanje koje će započeti kompozicijom Klavirski trio u G – duru, KV 496, Wolfganga Amadeusa Mozarta. Muzička kritika ovog bezvremenskog kompozitora svrstava u red najgenijalnijih kompozitora svih vremena. Jedan je od trojice glavnih predstavnika bečke klasike. Zatim će biti izvedeno djelo Klavirski trio br.39 u G – duru “Gypsy”, Hob. XV:25 koje je komponovao Joseph Haydn, austrijski kompozitor i dirigent, te jedan od najplodnijih i najistaknutijih kompozitora klasičnog perioda u muzici. Uz W. A. Mozarta i L. van Beethovena smatra se najznačajnijim predstavnikom bečke klasike.  Spada u rad najslavnijih kompozitora na evropskoj muzičkoj sceni s kraja 18. vijeka. Po značaju upoređivan je sa Williamom Shaekspearom u književnosti.

Program će zaključiti kompozicijom, Klavirski trio u fis – molu, koju je komponovao Arno Babajanyan, (1921. – 1983.) sovjetski i armenski kompozitor i pijanista. Veći dio njegove muzike ukorijenjen je u armenskoj narodnoj muzici i folkloru, koju općenito koristi u virtuoznom stilu Rahmanjinova i Hačaturijana. Babajanian je takođe bio zapaženi pijanista i često je na koncertima izvodio svoja djela, a Dmitrij Šostakovič ga je hvalio kao “briljantnog učitelja klavira”.

Ulaznice za koncert se mogu preuzeti besplatno na blagajni JU BKC KS od srijede, 27. 10. 2021. dok će se na dan koncerta prodavati po cijeni od sedam KM.

Publika će koncertu moći prisustvovati uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Program:

W.A.Mozart : Klavirski trio u G – duru, KV 496

J.Haydn: Klavirski trio br.39 u G – duru “Gypsy”, Hob. XV:25

Arno Babajanyan: Klavirski trio u fis – molu