Naslovnica Noviteti Kompanija LG planira da koristi više od 600.000 tona reciklirane plastike

Kompanija LG planira da koristi više od 600.000 tona reciklirane plastike

Upotreba plastike napravljene od recikliranih materijala biće povećana 10 puta do 2025. godine.

Kako bi doprinjela smanjenju emisije gasova koji mogu dovesti do efekta staklene bašte, kompanija LG planira da iskoristi oko 600.000 tona reciklirane plastike do 2030. godine. Ovaj cilj je sadržan u okviru inicijative koja se odnosi na stvaranje održivog ekosistema u korišćenju elektronskog otpada uz više korišćenja recikliranih materijala iz elektronike i kućnih aparata.

Tokom 2020. godine, kompanija LG je iskoristila oko 20.000 tona reciklirane plastike za svoje proizvode i plan je da se ta količina udesetostruči do 2025. godine. Reciklirana plastika se trenutno koristi za unutrašnje dijelove LG televizora, monitora, zvučnika, veš mašina, frižidera i klima uređaja, ali LG planira da proširi upotrebu i na spoljašnjost proizvoda. Pored toga što se koristi više reciklirane plastike, smanjuje se i upotreba neobrađene plastike. Ove godine će čak 18 OLED televizora biti proizvedeno sa manje neobrađene plastike (do 10,000 tona manje) u odnosu na prošlu godinu kada je proizvedeno 14 OLED modela.

Kompanija LG dodatno planira veći udio reciklažnog elektronskog otpada u proizvodnji sa 4,5 miliona tona godišnje u 2006. poveća na više od 8 miliona tona do 2030. godine, pri čemu je krajem 2020. godine prikupljeno 3,07 miliona tona. Također, kompanija LG podržava inicijative za preradu i recikliranje elektronskog otpada u 52 zemlje. Centar za reciklažu LG Chilseo, koji je otvoren 2001. godine u Južnoj Koreji, ne samo da preuzima elektronski otpad, već proizvodi nove komponente od reciklirane plastike i isporučuje dijelove u obližnju LG fabriku za proizvodnju kućnih aparata gdje se koriste za nove proizvode, kao što su frižideri.

Kompanija LG je posvećena smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte tokom “životnog vijeka“ proizvoda – od proizvodnje i transporta do upotrebe i recikliranja. Posvećenost održivom poslovanju dokazuje i sporazum koji je kompanija LG u junu sklopila sa korejskim Ministarstvom za zaštitu životne sredine i lokalnim organizacijama kojim se predviđa da glavni R&D kampus, LG Sciencepark, više ne koristi plastiku u proizvodnji.