Naslovnica Preporučujemo Kino Meeting Point: V. DANI NOVOG SLOVENSKOG FILMA

Kino Meeting Point: V. DANI NOVOG SLOVENSKOG FILMA

Građane Sarajeva, a posebno ljubitelje sedme umjetnosti će obradovati V. Dani novog slovenačkog filma se održavaju od 10. do 12. novembra 2021. u kinu Meeting Point

Dani novog slovenačkog filma su rezultat saradnje Slovenskog društva Cankar iz Sarajeva, Lektorata za slovenački jezik na Odsjeku za slavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Slovenskog filmskog centra i Ureda Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu.

Pete dane slovenačkog filma, koji počinju projekcijom filma Ja sam Frenk, u srijedu 10.11.2021. u 20h će svečano otvoriti NJ.E. Damijan Sedar, ambasador Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

U nastavku su opisi filmova koji će biti prikazani:

10. novembar 2021. u 20h

SANREMO (2020) igrani, dugometražni film

Režija: Miroslav Mandić

Radnja: Bruno i Duša žive u domu za starije osobe. Povremeno se sastaju, provode vrijeme zajedno, ali uvijek zaborave da se poznaju. Ipak, raduju se svakom novom susretu.

11. novembar 2021. U 20h

ZASTOJ (2021) igrani, dugometražni film

Režija: Vinko Möderndorfer

Radnja: Susret dva bračna para sa suprotnih krajeva društvene ljestvice, koji na prvi pogled izgledaju kao da nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj okupljaju ih sudbonosno u jednoj noći i najvjerojatnije do kraja života.

12.novembar 2021. U 20h

JA SAM FRENK (2019) igrani, dugometražni film

Režija: Metod Pevec

Radnja: Neočekivano nasljedstvo njihovog oca izaziva spor između Franka, pobunjenika koji se još uvijek kune u stare socijalističke vrijednosti, i njegovog brata Braneta, klasičnog tranzicionog profitera. Dok Frank prati izvor novca, koji je njegov pokojni otac, jedan od ključnih protagonista slovenačke nezavisnosti, stekao kroz sumnjive poslove, Brane to želi zatražiti putem svojih advokata i mreže očevih “prijatelja”, koji bi čak i pribjegli mafijaškim taktikama ako je potrebno. Braneova supruga Ines, koja je zapravo cijelo vrijeme voljela Franka, ponovno se našla uhvaćena između dva brata.