Naslovnica Zdravlje Kako ostati motiviran čak i onda kada želite odustati?

Kako ostati motiviran čak i onda kada želite odustati?

pixabay/Pexels

Jedna od najtežih stvari u životu je prepoznati kada ste se našli u rutini a kada u slijepoj ulici. Slijepa ulica je nešto iz čega ne možete izaći i vrtite se u krug misleći da ćete nešto postići. Rutina je tkđ. nešto iz čega ne možete izaći, odgovara vam i, za razliku od slijepe ulice, uistinu vodi prema cilju. Starenjem ćete se sve više nalaziti u situacijama gdje ćete morati razlučiti jeste li u rutini ili je u pitanju slijepa ulica. Neke osobe čak i od rutine naprave slijepu ulicu jer nemaju dobar stavi i nedostaje im motivacije.

Održavanje stabilnog nivoa motivacije može biti jedan od najtežih izazova ikada. Nećemo uvijek imati osobu koja će nas ohrabriti i reći nam da nastavimo dalje. U velikom broju slučajeva ćemo to morati napraviti sami.

Greške će se događati i prihvatite ih

Ako očekujete savršenstvo na putu do cilja, već ste se fokusirali na potpuno krive stvari. Svi izazovi su teški jer testiraju vašu odlučnost i snagu. Na putu do nekog izazova će sve vaše slabosti izaći na vidjelo. Morate shvatiti da ćete u najmanje jednom trenutku pogriješiti. Ta greška može biti mala, nešto što znate da ste mogli izbjeći i napraviti bolje. Ili pak može biti katastrofalan neuspjeh koji vas šalje nekoliko koraka unazad. Kako god bilo, morate prihvatiti da će se greške događati i dopustite im da vas oblikuju kao osobe.

Slavite male korake

Jedna od najvažnijih stvari koju morate napraviti na putu do ostvarenja bilo kojeg cilja je pratiti napredak i veseliti mu se, koliko god on bio mali. Postavili ste sebi jasan cilj i znate otprilike šta sve morate napraviti, ali obraćate pažnju samo na velike korake. Ako to radite, vrlo lako ćete izgubiti motivaciju. Na putu do cilja uvijek gledajte širu sliku. Razmislite koliko ste se približili cilju posljednjih nekoliko mjeseci. Dopustite da vas napredak vodi naprijed.

Mjerite vrijeme

Kada naiđete na nešto u čemu ne uživate a znate da to morate uraditi, zadajte sebi određenu vremensku granicu i pokušajte to odraditi unutar tog vremena. To radite za sve što vam ne predstavlja nikakav izazov a pogotovo za ono što smatrate da je gubitak vremena. Primjerice, ako morate čitati dosadan tekst, postavite štopericu na 1 minutu i potrudite se u tom vremenskom razdoblju pročitati, zapamtiti i procesuirati što više informacija.

Ne dopustite nikome da vas obeshrabri

Na putu do uspjeha susretat ćete se sa svakakvim ljudima. Jednako ambicioznim, optimističnim, onim kojima je svejedno, pesimistima i onima koji uvijek misle sve najgore. Neki savjetuju da svoje ambicije ne dijelite sa svakim. Ovo je na vama. Čak i ako to napravite, nikada nikome ne dopustite da vas obeshrabri i vrati nekoliko koraka unazad. Za ostvarenje nekog cilja i zadržavanje visokog nivoa motiviranosti je vrlo važno samopouzdanje i ne dopustite da vam ga iko ili išta naruši.

Uzmite u obzir posljedice neuspjeha

Ako ćete se s izazovom suočavati tako da mislite kako rizik od neuspjeha ne postoji, to je kao da imate ružičaste naočale. Neuspjeh nije strašan. Morate biti realni po pitanju neuspjeha i svih potencijalnih posljedica. To ne znači da se morate fokusirati samo na neuspjeh, ali dopustite da potencijalni neuspjeh na vas djeluje kao motivacija.

Pronađite svoj ritam

Jednom kada pronađete ritam koji vam najviše odgovara bit ćete produktivniji, kreativniji i više fokusirani. Vaš mozak će raditi na jedan potpuno drugačiji način. Primjerice, ako vaš mozak bolje rješava nove probleme u jutarnjim satima, onda ih rješavajte tada. Prilagodite svoje obaveze svom biološkom ritmu. Morate upoznati svoje tijelo i mozak. Morate znati na koji način oni funkcioniraju.