Naslovnica Lifestyle Kako da očistimo kuću koristeći snagu pare?

Kako da očistimo kuću koristeći snagu pare?

Čišćenje i dezinfekcija pomoću pare nije nov izum, para je u upotrebi posljednjih 150 godina. Međutim, hemikalije i aditivi zamijenili su je u čišćenju, pranju suđa i odjeće sa pojavom modernih, automatizovanih mašina. No, tokom proljeća i sezone alergija, preporučljivo je koristiti rastvore bez hemikalija. Posebno ako provodimo mnogo više vremena između četiri zida, važno je držati alergene i bakterije što dalje od naših domova. Korišćenje pare prilikom čišćenja ima brojnih prednosti ako se upotrebljava kao prirodno rješenje za higijensko održavanje, što nam objašnjavaju eksperti iz kompanije LG.

Kako radi para (Kako para pari)

Naše bake su sa razlogom preferirale da koriste snagu ključale vode, jer para ubija 99.9% bakterija koje se mogu naći u svakom domu. Nema sumnje da smo uštedjeli mnogo vremena pojavom kućnih aparata poput mašina za sušenje veša, mašina za pranje veša ili suđa, ali glavni nedostatak ovih aparata u održavanju čistoće je u prekomjernoj upotrebi hemikalija i aditiva. Sa druge strane, kada ključalu vodu raspršite, ona prodire u čestice materijala, pa nežno i efikasno uklanja nevidljive bakterije i alergene.

Čišćenje tekstila parom

Nekada se tekstil „pario“ nad velikim ovalnim posudama, kasnije će proces biti ubrzan zahvaljujući peglama, dok danas možemo pronaći opciju čišćenja parom na kućnim aparatima kao što su veš mašine i mašine za sušenje veša. Voda i para su vema efikasan tandem prilikom čišćenja, jer nakon što voda opere, para suši i čini da odjeća bude meka i nenaborana kada se proces završi. Para ima prednosti u svakoj fazi pranja: na početku olabavi tkaninu i pomaže pri rastvaranju prljavštine, što olakšava deterdžentu da dubinski prodre u odjeću. Istovremeno, para dezinfikuje odjeću, omekšava je i smanjuje nabore tokom ciklusa pranja. Sve to radi veoma nježno, jer je odjeća u direktnom kontaktu sa parom na 60 stepeni, što je dovoljna temperatura za uklanjanje bakterija.

Para je pogodna za osetljivu kožu, malu djecu i ljude koji se bore sa alergijama

Vruća para, koja može da zamjeni omekšivač, je dobra za osobe sa osjetljivom kožom, a uklanja 99.9 odsto alergena koji se kriju u odjeći i plišanim igračkama. To će mašine za veš koje rade po principu pare učiniti posebno primamljivim za domaćinstva u kojima se očekuje prinova ili se neki članovi porodice muče sa alergijama. Bebina koža je osjetljiva na sredstva za čišćenje, ali se njihova odjeća često pere i dezinfikuje, a za ljude koji su alergični je izuzetno bitno da se uklone čestice alergena koje u nekim slučajevima mogu da izazovu ozbiljne respiratorne probleme. Neke mašine za veš su posebno prilagođene potrebama male djece i osobama sa alergijama. Na primer, LG-jeva „Baby Steam Care“ funkcija efikasno uklanja ostatke deterdženta uvučenog u sitne niti odeće, tako što ga ispire toplom vodom što omogućava super tiho pranje bez vibracija, tako da vas ništa ne ometa ako odlučite da predahnete malo. Druga funkcija je „Allergy Care“ program specifično namijenjen da uklanja čestice prašine koje izazivaju alergijske reakcije.

Para osvježava odjeću

Ako ne želite da perete odjeću, nego samo da je osvježite, para vam i u tome može pomoći: Sa TrueSteam aparatima, možete ponovo navući skoro svaki komad odeće nakon samo 20 minuta, tako što vruća para osvježi tekstil, izvuče sve neprijatne mirise i još poravna nabore. Kompanija LG je napravila poseban uređaj –  Styler – u kome sve ovo možete obaviti brzo i lako. Ovaj uređaj vam, uz pomoć pare, omogućava da osvježite, dezinfikujete ili osušite čak tri odjevna predmeta istovremeno. Uz to Styler je posebno dizajniran da vam pomogne sa delikatnim tkaninama koje bi inače morali da nosite na hemijsko čišćenje, poput odjela ili džempera. Vruća para se nanosi direktno na odeću čime neutrališe neprijatne mirise, dok pokretna vješalica nježno ravna tkaninu, nakon čega je lagano suši. Na vratima uređaja se nalazi podloga koja pegla pantalone, dežinfikuje i otklanja sve nabore, čak i na nogavicama, bez obzira od kojeg su materijala skrojene. 

Pranje suđa parom

Prednosti pare nisu samo za čišćenje i dezinfekciju različitih tekstilnih materijala. Već postoje mašine za pranje suđa koji koriste snagu pare da bi sterilisali čaše, posuđe i pribor, pri čemu se manje koriste hemikalije što znači da će manje hemikalija i da završi u kanalizaciji. Na primjer, LG-jevi uređaji koji rade na parni pogon sa oznakom TrueSteam, stvaraju paru unutar uređaja čime raspršena para efikasno uklanja prljavštinu, mrlje i ostatke hrane. Uz to, pranje parom ostavlja manje mrlja i vodenih kapi na posuđe u odnosu na standardno mašinsko pranje tako da suđe i čaše budu blistavo čisti. Dok para efikasno i nježno čisti, samo pranje se dodatno može poboljšati odabirom mašine za sudove koja ima funkcionalni mlaz, tako da voda polijeva posuđe iz više uglova.