Naslovnica Dobre priče Kada dame biraju, veličina je bitna?

Kada dame biraju, veličina je bitna?

Naravno, iako sam naslov aludira na totalno drugu temu, ipak ćemo danas pričati o limenim ljubimcima iz NJENOG ugla. Da li je veličina bitna ili je boja presudna u izboru ljubimca na četiri točka?

Sada će se većina žena zapitati kakav to muški šovinista stoji iza ovog teksta, no moram vas razočarati ili obradovati… tekst je pisala žena iza koje je preko dvije decenije vozačkog iskustva i preko milion pređenih kilometara na mjestu vozača.

Na našim prostorima još uvijek kruže predrasude o ženskim vozačima: od vožnje, preko parkiranja do izbora auta da je što manje, itd. Meni su neke fantastične žene razbile te predrasude, počevši od moje mame o čijem vozačkom iskustvu bih mogla napisati roman, a kojeg se ni Niki Lauda ne bi postidio. Danas ona ima 65 godina, a i dalje garantiram vozi bolje nego bar 70% muškaraca. Oprostite dragi muškarci, nema u ovome ni trunke feminizma, samo prenosim stav njenih muških kolega koji su radili sa njom, a i mog iskustva na mjestu suvozača ili zadnjem sjedištu dok ona vozi. U ovu tvrdnju bih se mogla kladiti u svoju vozačku, a više sam bila ponosna na nju, nego na univerzitetsku diplomu. ?

Ne mogu da ne spomenem i moju Dadu koja će bez problema svog Twinga u rikverc „uspeti“ uz Toku, Džeku, Vratnik i slične čikme…  Sarajlije će znati o kakvim ulicama je riječ.

Vraćam se na naslov i potrudit ću se da pokušam barem malo razbiti stereotipe. Moj prvi auto je bio i moja prva ljubav i danas mi je lijep i vežu me prelijepe uspomene za njega… maleni Peugeot 206 u benzinskoj 1,1 litarskoj verziji.  Iako sam se doslovno zaljubila čim sam prvi vidjela Peugeot 206 na tada kultnoj emisiji SAT, svoju prvu ljubav sam kupila 2006 godine.. simbolika brojeva je čudna.. 206 i 2006 godina.

Nedugo nakon toga, iako mi je na prvu bila ružna zbog dizajna prednjih farova, uzela sam da provozam na jedan dan i nikada je nisam vratila – njeno veličanstvo Alfa Romeo 156. Sa fantastičnim 1.9 JTD motorom sa 115 KS, za koju mi je ostala neostvarena želja da je chipujem na 140 KS, no još puno godina vozačkog staža je ispred mene, a izašla je fantastična Giulia, samo u izvedbi 2,4 JTDM. Nema dileme da li će biti moja, samo je pitanje kada. Možda za moj veliki 40-ti rođendan, a možda me „Deda Mraz posjeti i ranije…“

Tako da odgovorno tvrdim da kod izbora limenih ljubimaca kod žena je presudna… ljubav.  Nije bitno da li je veliki, mali, da li je crveni ili kabriolet… Bitno je da kada pogleda svog ljubimca, srce preskoči  i da jednostavno zna da je to to i da je ta veza neraskidiva… barem dok ne izađe unaprijeđena verzija.

Više o autima iz njenog ugla, u nekom od narednih članaka.

Autorica: Lady Ive