Naslovnica Lifestyle Jednim klikom posadite drvo:Pridružite se Johnnie Walker akciji pošumljavanja ”Keep Walking. Keep...

Jednim klikom posadite drvo:Pridružite se Johnnie Walker akciji pošumljavanja ”Keep Walking. Keep Planting”

Ovogodišnja kampanja „Keep Walking. Keep Planting.“ za cilj ima sadnju 18.000 sadnica na području Srednjobosanskog kantona te se pozivaju svi punoljetni građani Bosne i Hercegovine da se pridruže ovoj akciji pošumljavanja.

Potrebno je samo da posjetite web stranicu www.keepplanting.ba, i jednim klikom date saglasnost da Johnnie Walker u vaše ime posadi sadnicu.

Cijeneći značaj koje samo jedno stablo ima za svakog čovjeka te kako klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova s kojima se suočava čovječanstvo, Johnnie Walker nastavlja svoju kampanju pošumljavanja u Bosni i Hercegovini, koja je započela prošle godine sadnjom 15 000 sadnica na području Homolja u općini Konjic, gdje je više od 150 hektara crnogorične šume uništeno u požaru.

„Johnnie Walker predano i kontinuirano radi na smanjenju ugljičnog otiska, zaštiti i očuvanju zdrave i čiste okoline, a svoju misiju aktivno provodi u svim zemljama u kojima posluje, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Naša zemlja izuzetno je bogata prirodnim ljepotama, te raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama, koje je potrebno očuvati“, poručuje Ivana Radišić Hadžić, direktorica marketinga kompanije Boreas koja je organizator kampanje.

Gergely Abraham, direktor korporativnih odnosa za istočnu Europu kompanije Diageo, naglašava važnost harmonije u prirodi i proizvodnji viskija, navodeći: “U prirodi i u umjetnosti izrade viskija, ravnoteža je ključna. Baš kao što naš viski crpi svoju bit iz zemlje, prepoznajemo svoju odgovornost da čuvamo okoliš koji nas održava, stoga postavljamo ambiciozne ciljeve kako bismo smanjili naš utjecaj, iznova osmislili način na koji proizvodimo stvari održivo i obnovili dragocjene krajolike. Svaka sadnica posađena u ovom projektu predstavlja predanost očuvanju ravnoteže prirode kako bismo osigurali da buduće generacije mogu nastaviti uživati u njenoj ljepoti.”

Podsjećamo, prošla godina obilježena je temperaturnim rekordima i dugotrajnim sušama, dok se mora i okeani sve više zagrijavaju. Brojne studije predviđaju da će se trend rastućih temperatura nastaviti, stvarajući uslove pogodne za izbijanje požara, povećavajući rizik od njihovog nekontrolisanog širenja i produžavajući sezonu požara.

Inače, šume, koje pokrivaju trećinu kopnene mase, predstavljaju biološki jedan od najraznolikijih i najkompleksnijih ekosustava na kopnu, stanište su za više od 80% kopnenih životinjskih i biljnih vrsta. Očuvanje i održiva upotreba šuma su najbolji načini za očuvanje prirode i ljudskog zdravlja, dok šume igraju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Učini korak za promjenu. Posadi drvo i smanji svoj karbonski otisak.

Keep walking. Keep planting.

Za više informacija posjetite www.keepplanting.ba.