Naslovnica Noviteti Jedna od najvećih svjetskih striming platformi START stiže u Bosnu i Hercegovinu

Jedna od najvećih svjetskih striming platformi START stiže u Bosnu i Hercegovinu

Filmovi i serije vrhunske produkcije

START, međunarodna striming platforma koja omogućava vrhunske filmove i serije od sada je dostupna i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Najbrže rastući striming servis (prema podacima dobijenim od nezavisnih analitičkih agencija Telecom Daily i TMT Consulting), START, sa zadovoljstvom najavljuje početnu fazu lansiranja platforme prilagođene tržištu Bosne i Hercegovine, kao i prvi talas ekskluzivnog sadržaja sa bosanskim i engleskim titlovima dostupan gledaocima.

START ima sopstveni studio za produkciju koji je proizveo više od 50 originalnih projekata u posljednje četiri godine, uključujući širok spektar filmova, serija, dokumentarnih filmova i porodičnih emisija. Glavni fokus je na visokokvalitetnim serijama i filmovima najboljih stvaralaca i umjetnika koji rade u ruskoj filmskoj industriji. Preko 80 vrhunskih projekata je sprovedeno u različitim fazama produkcije, uključujući „Izazov“ — prvi film snimljen u svemiru, a čiji je autor Klim Šipenko koji se upravo vratio sa Međunarodne svemirske stanice. Projekat je koprodukcija kompanije START zajedno sa Roscosmos, Channel One i Yellow, Black and White.

Uspjeh platforme dodatno ističe činjenica da producenti platforme START stoje iza ostvarenja kao što je „Sin bogataša”, ruskog filma sa najvećom zaradom svih vremena, a samo „Avatar” je zaradio više (44,2 miliona eura) na blagajnama. Pored toga, START je plasirao originalni naučno-fantastični hit film „Bolji od nas”, prvi ruski projekat koji je obezbedio Netflix Original status. Na spisku projekata je i serija „Sponzoruše” prvi ruski Amazon Prime Original, koja je ostvarila izuzetan uspjeh isključivo u digitalnom obliku (bez TV distribucije), dok je serija „Šerlok: Ruske hronike” nakon premijere na platformi START objavljena na japanskom AXN Mystery kanalu, nakon čega je međunarodni distributer ZDF Enterprises prodao prava na seriju servisu za striming Salto i kanalu M6. START želi da čitav striming servis učini jednako popularnim kao što su ti projekti.

Osim što nudi premijum projekte koji su priznati širom svijeta, START takođe brine i o zadovoljstvu korisnika aplikacije: prema podacima nezavisne analitičke agencije TelecomDaily, 9 od 10 pretplatnika je zadovoljno uslugom striminga platforme START, što ga stavlja korak ispred Netflix i Apple TV+ servisa u Rusiji.

START je međunarodni striming servis sa 40 posto pretplatnika van Rusije. Sada sa ponosom najavljujemo pokretanje servisa u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Ove teritorije su prvi korak našeg globalnog širenja. Glavni ciljevi kompanije START su da naše priče podijelimo sa publikom u regionu i da postanemo jedan od ključnih VOD igrača u istočnoj i centralnoj Evropi. Već smo u završnoj fazi sporazuma o saradnji sa nekim od naših partnera u Bosni i Hercegovini“, rekao je Aleksandar Dvoinišnjikov, direktor za strateška partnerstva u kompaniji START.

START je već razgovarao sa mnogim ključnim telekomunikacionim i medijskim kompanijama u regionu i dobio je izuzetno pozitivne reakcije, što je pokazalo da postoji velika potražnja za ovakvim sadržajem.

“Planiramo i da produciramo i premijerno prikazujemo originalne lokalne sadržaje. Biće sve više filmova i serija iz Bosne i Hercegovine, kao i najboljih ruskih projekata. Veoma smo zainteresovani za koprodukciju i za kupovinu najboljih lokalnih projekata koji će imati i međunarodni potencijal“, dodaje Dvoinišnjikov.

U početnoj fazi lansiranja platforme u regionu, START nudi vrhunske originalne serije: sportsku komediju „Fitnes“, ostvarenja kao što su „Lapsi“, „Zona nelagode“, sportsku dramu „Van igre“, dokumentarnu mini-seriju o zlostavljanju „Dosta!“, mini-seriju zasnovanu na vrhunskoj hit drami — „Tekst. Stvarnost“. Ponuda će uključivati i druge hit serije, kao i vrhunski izbor filmova, a mnoge serije i filmovi biće dodati u novembru.

Dio vrhunske selekcije filmova biće komedija o prijateljstvu „Glavom i bradom Kaha”, zatim „O čemu razgovaraju muškarci”, „Povratak”, „Super Bobrovi”, “Narodni osvetnici”, „Utjerivač dugova”, „Fabrika”, „Izgnanstvo”, „Dan izbora”, „Dan radija”, „Velika poezija”, „Mlado vino”, „Trijezni vozač”, „Osvajanje Sibira”, „Tekst”, „Šetaj, Vasja”, „Mladoženja”, „Doručak kod tate”, „Zemlja čuda”, „Bez granica”, „Sve i odmah”, „Ovo mi se dešava”, „Dvoje” i „Sretan slučaj”.

Novembarske premijere uključivaće vrhunsku originalnu dramu o elitnom moskovskom svijetu novca, seksa i moći sa preko 65 miliona pregleda na START platformi — „Sponzoruše“, novu vampirsku dramu „Vampiri iz unutrašnjosti“, nagrađivanu dramu „Oluja“, te avanturističku seriju o prijateljstvu „Glavom i bradom Kaha. Ženidba“.

Osim toga, u novembru će se na platformi naći i druge sezone serija „Ukratko 2”, „Kuhinja 2”, „Fitnes 2”, „Rat porodica 2”, „Novajlija 2”. Pretplatnicima će od serijskog programa na raspolaganju biti još i krimi drama „U kavezu”, komedija „Ivanovi Ivanovi”, drama o dvoje bivših ljubavnika pisaca i likova scenarija na kom rade – „Velika sekunda”, istorijska drama „Krvava vlastelinka”, kao i filmovi „Otopljavanje”, „Sin umjesto oca”, „Garden Ring (Sadovoe koljco)”, te poznata franšiza — „Kuhinja u Parizu”.

Od novembra, originalni START projekti će istovremeno biti globalno premijerno prikazivani na bosanskom, ruskom i engleskom jeziku, počevši od serija koje predstavljaju miks drame i komedije Kvartet I (od kreatora komedija „Dan izbora”, „Dan radija”, „O čemu razgovaraju muškarci”, O čemu još razgovaraju muškarci”) – „Borenjka to nema u sebi”, koja prati uznemirenog filmskog režisera koji se nakon snimanja svog novog filma povlači u svoja sjećanja i brige. Do kraja 2021. još dva originalna ostvarenja biće premijerno prikazana, nova komedija o tri žene koje nakon smrti oca nasljeđuju seoski auto servis – „Sestre”, kao i serija „KrisTina” o infantilnoj djevojčici Kris koja živi dosadnim životom i jednog dana upoznaje savršenu verziju sebe – Tinu. Ovi projekti istovremeno će biti premijerno prikazani i na lokalnim jezicima na drugim tržištima.

Nudeći originalni premium sadržaj u jednoj pretplati za 4,99 € bez dodatnih plaćanja i reklama na mjesečnom nivou, START takođe nudi i 7 dana besplatnog probnog perioda.

Platforma će biti dostupna u web varijanti (start.film), na Android i Apple pametnim telefonima i tabletima, Samsung i LG pametnim televizorima, a do kraja 2021. i na Android TV-u.

O START PLATFORMI

START je međunarodni striming servis sa sadržajima ruske filmske produkcije, koji je dostupan širom svijeta. Servis je dio kompanije START koja uključuje još i START studio, odjeljenje za distribuciju  – kompaniju All Media i agenciju za talente StarTalent. Prema izvještajima Telecom Daily i TMT Consulting, dvije godine za redom 2019/2020 START pokazuje najbrži rast među ruskim striming servisima.

START je lider u kreiranju premijum sadržaja na VOD tržištu u Rusiji i ZND sa preko 1,8 miliona pretplatnika širom svijeta. START Originali su već priznati širom svijeta: „257 razloga za život“ (2020 Canneseries nagrada za najbolju izvedbu, 2020 finalist Rose D'Or), „Kontejner“ (MIPDrama 2021, Série Series 2021), „Sponzoruše“ (Amazon Presclusives, Walter Presents , CJE&M), „Šerlok: ruske hronike“ (ZDF Enterprises). Još jedan originalni naučno-fantastični hit kompanije START „Bolji od nas“ nakon premijere na START platformi postao je prva ruska produkcija koja je sinhronizovana na više od 20 jezika i koja je obezbijedila Netflix Original status širom svijeta. Neke od serija se trenutno prodaju kao formati za lokalnu adaptaciju u inostranstvu.

START su 2017. godine osnovali producenti kompanije Yellow, Black and White, vodećeg filmskog studija u proizvodnji bioskopskih hitova i širokog spektra zabavnih filmova. Yellow, Black and White producirali su „Sin bogataša“, ruski film sa najvećom zaradom svih vremena, a samo je „Avatar“ zaradio više (3,6 milijardi ruskih rubalja) na ruskim blagajnama. Yellow, Black and White je jedini Diznijev koprodukcijski partner u ZND.