Naslovnica Noviteti Jedinstvena prilika za tehnološke startupe u BiH: Edukacije, investicije i nagradni fond...

Jedinstvena prilika za tehnološke startupe u BiH: Edukacije, investicije i nagradni fond kroz prvi regionalni Tech Boost program

Tech Boost program je prvi zajednički regionalni program akceleracije na Zapadnom Balkanu kroz koji će se ubrzati rast tehnoloških startup kompanija, koje se ujedno žele pripremiti za prvu rundu investicija. Tokom programa, startupovi će pored edukacijskog dijela programa, raditi detaljnije na razvijanju vlastitog poslovanja zajedno sa renomiranim lokalnim i međunarodnim mentorima/cama, a ujedno će imati priliku da se takmiče za nagradu u iznosu od 15.000 eura kao i za dodatne lokalne investicije.

Cjelokupan program pokreće EFSE Preduzetnička akademija (Evropski Fond za Jugoistočnu Evropu) u saradnji sa jednim od najboljih evropskih akceleratora Startup Wise Guys, vodećim kanadskim akceleratorom Spring Activator, kao i sa Fondacijom 787 sa sjedištem u Sarajevu. Program finansira Evropska Unija.
Značaj programa se ogleda u tome što prije svega podstiče razvoj startupova kakvih manjka u BiH i regionu, a koji inače imaju ogroman pozitivan uticaj na ubrzan razvoj lokalnih ekonomija, te su se ujedno pokazali najotpornijim na krize poput COVID-19 pandemije.

Na konferenciji za medije, učesnici Tech Boost pilot projekta, Mladen Mijatović, suosnivač startupa Quantum Workflow, i Ejub Hadžić, suosnivač startupa Tayra, istakli su kako im je ovaj program itekako doprinio razvoju startupa: “Zahvaljujući Tech Boost programu i intenzivnom jedan-na-jedan mentorstvu, upoznali smo mnogo međunarodnih investitora, koji su doprinijeli tome da naši startupi osiguraju finansiranje za nastavak još uspješnijeg rada. Tome svjedoči i činjenica da je startup Tayra prvi bh. startup koji je dobio investiciju od renomiranog berlinskog akceleratora APX Ventures. Uvjereni smo da će ubuduće rad još većeg broja startupa iz BiH biti prepoznat i podržan na isti način”.

U sklopu programa, Fondacija 787 će po prvi put ikada u Bosni i Hercegovini uspostaviti i mrežu tzv. poslovnih anđela, odnosno investitora u lokalne biznise i startupove koji u velikoj mjeri mogu doprinijeti njihovom izlasku na svjetsko tržište i ubrzanom rastu.
„Lokalni poslovni anđeli će tako omogućiti pristup poslovnim znanjima i kontaktima, a posebno finansijama koje inače nisu dostupne startupovima kroz tradicionalne kanale finansiranja poput banaka. Upravo u cilju izgradnje investitorske zajednice u BiH i regionu, u sklopu ovog programa, Sarajevo će biti domaćin prvog Samita lokalnih investitora u regionu“, izjavila je Zerina Ramović, projektna koordinatorica Fondacije 787.
Program će realizovati u 5 država Zapadnog Balkana, a pored BiH su to Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija. Program implementaciju započinje u septembru 2021. godine sa 50 startupova iz gore navedenih zemalja.
Amra Omeragić, investicijska savjetnica Razvojnog fonda (EFSE), naglasila je da međunarodni uspjesi Tech Boost učesnika iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije na svjetskim startup takmičenjima u Mariboru (PODIM) i Istanbulu (WBAF) potvrđuju značaj ovakvog jednog programa na Zapadnom Balkanu.

Prijave za Tech Boost program su otvorene do 07. septembra 2021. godine, a više informacija o samom programu, kao i načinu prijave zainteresovani startupi mogu potražiti na web stranici tech-boost.org.