Naslovnica Posao Javni poziv za financiranje novih startup-a

Javni poziv za financiranje novih startup-a

Foto:pixabay/Gerd Altmann

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, raspisala Javni poziv za financiranje i sufinanciranje najboljih poslovnih planova sredstvima Budžeta Stari Grad Sarajevo namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su mladi, nezaposlene osobe, žene i osobe s invaliditetom.

Inače, Općina Stari Grad Sarajevo je od 2016. do 2020. godine, samostalno i u saradnji s partnerima, osigurala više od tri milijuna konvertibilnih maraka za projekte u oblasti razvoja poduzetništva i smanjenja stope nezaposlenosti.

Ove godine Općina će financirati ili sufinancirati biznis planove ne samo za mlade, nego i za nezaposlene osobe bez obzira na starosnu dob, žene, kao i osobe s invaliditetom.

Imajući u vidu cjelokupnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusom, kao i činjenicu da je veliki broj osoba ostao bez posla, ove godine smo osigurali značajna sredstva u budžetu s ciljem podrške samozapošljavanju prvenstveno ranjivih kategorija stanovništva. U tu svrhu izmijenili smo Pravilnik o finansiranju Start up biznis, kako bismo ispoštovali sve zakonske procedure u oblasti pružanja podrške zapošljavanju”, istakao je načelnik Hadžibajrić.

U prethodnih pet godina, Općina Stari Grad Sarajevo je kroz ovaj mehanizam podrške sufinancirala pokretanje Start up biznisa za oko 30 mladih osoba.

Među novopokrenutim biznisima mladih ljudi našli su se: prva veterinarska apoteka u Starom Gradu, studio za 3D print, studio za izradu videoigrica, ali i obrti poput fotografskog, automehaničarskog, autolakirerskog i dr.

Koliko se važnosti pridaje ovoj oblasti dokaz je planirano uvećanje pozicija za pomoć i podršku mladim ljudima u budžetu Općine Stari Grad za 2021. godinu iako je isti, zbog posljedica pandemije korona virusa, značajno umanjen u odnosu na prošlu godinu.

Javni poziv će biti otvoren do 21. aprila, 2021. godine

Na osnovu Javnog poziva bit će odabrani najbolji poslovni planovi mladih i novčano nagrađeni. Novčana nagrada namijenjena je sufinanciranju troškova pokretanja biznisa kroz: finansiranje troškova registracije biznisa, troškova sredstava za rad, zakupa poslovnih prostorija, obrtnih sredstava, naknade za doprinose i ostalih troškova.

Visina bespovratnih sredstava po poslovnom planu može iznositi do maksimalnih 10.000 KM.