Naslovnica Lifestyle Izložba „ZAJEDNO“ – priča o ženskoj solidarnosti

Izložba „ZAJEDNO“ – priča o ženskoj solidarnosti

U utorak, 08.03.2022. godine u 19.30h u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine će se otvoriti izložba pod nazivom „ZAJEDNO“. Na izložbi će svoje radove predstaviti vanredna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti, Arma Tanović Branković i balerina Dragana Seferović-Pilav.

Arma Tanović Branković ovom izložbom nastavlja svoje umjetničko djelovanje, gdje se kroz dva ciklusa umjetnica bavila pozicijom žene kao lika u muškoj književnosti te pitanjem ženskog književnog autorstva. Ovaj put, Tanović Branković se povlači na mjesto gošće na izložbi Dragane Seferović-Pilav kojoj je ovo prva izložba.

Dragana Seferović-Pilav je odrastajući u SOS Dječijem selu BiH pohađala školu glume koju je vodila Arma Tanović-Branković, i od tada živi prijateljstvo ovih dviju umjetnica. Dragana se, osim života bez roditelja, hrabro suočila i suočava sa mnoštvom prepreka, trauma i stigmatizacijom. Dragana je Romkinja, i iako ima disleksiju, završila je dvije srednje škole, Fakultet tjelesnog odgoja, radila i radi kao baletni pedagog, trenerica različitih borilačkih vještina i skijanja. U životu su suočavala sa nasiljem koje je prijavila i suprotstavila mu se.

U najtežim trenucima, uz Arminu podršku, Dragana je počela slikati. Ova samouka umjetnica je razvijala svoj talent pretačući traumu i bol u novi oblik umjetnosti. Ivana Chubbuk, najveća učiteljica glume na svijetu kaže:“Nemojte dozvoliti da vas bol uništi i dovede do samo destrukcije, neka vas učini jačim jer bol je najmoćniji umjetnički alat“. Upravo je to Dragana učinila sa kistom i bojom – jednako kako je neizgovorene riječi pretapala u ples kao balerina i teško pročitani tekst u scenski pokret, te slojevitu unutrašnju radnju koja ga je pratila.

Izložba Zajedno nije priča samo o slikama koje će biti postavljene na zidovima jednog muzeja, to je priča o istinskom prijateljstvu, ljubavi i podršci dvije žene, a slike su materijalizirani svjedoci ideje da jedna za drugu možemo učiniti mnogo, da uvijek ima nade te da je dužnost svake(og) od nas da budemo tu za druge. Izložba “ZAJEDNO” ima za cilj i skrenuti pažnjuna nevidljivi potencijal djece koja odrastaju u institucijama, a koja trebaju pažnju i podršku hraniteljskih porodica, stabilnu sredinu i osjećaj pripadnosti da bi se se razvijala i odrastala u stabilne ljude. Posebno je važno skrenuti pažnju na nužnost obrazovanja i društvenog sistema podrške romskim djevojčicama koje predstavljaju jednu od najranjivijih društvenih kategorija.

Izložba je prodajnog karaktera, pa će sredstva od prodaje slika Arme Tanović Branković biti donirana za Sigurnu kuću u Sarajevu. Izložba je otvorena do 15.03.2022.