Naslovnica Preporučujemo Izložba – Gradovi i pejzaži Bosne i Hercegovine u akvarelu

Izložba – Gradovi i pejzaži Bosne i Hercegovine u akvarelu

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo je otvorena prva izložba u ovoj godini pod nazivom “Gradovi i pejzaži Bosne i Hercegovine u akvarelu“, akademske slikarice profesorice Nerice Osmančević Abdulić.

Izložba je koncipirana kao kultura akvarela, tematskim nazivom „Portreti grada“, kao promocija tehnike akvarela i umjetničkog portreta bosansko – hercegovačkih gradova.  Ozbiljna umjetnost je uvijek pratila historijski razvoj i socijalna dešavanja određenog vremena, tako da i slikarica Osmančević Abdulić daje doprinos u tom smislu bilježeći portrete Sarajeva i cijele BiH, te ukazuje na ljepotu BiH.

Profesorica Osmančević Abdulić radi slikarskom tehnikom akvarel koja je dijelom zapostavljena u BiH, a  izložba ima za cilj afirmaciju ove najteže slikarske tehnike koja je neopravdano potcijenjena i ne izaziva interes u likovnim krugovima.

,,Ovom prilikom se zahvaljujem Općini Novi Grad što je omogućila da danas predstavim ovu izložbu. Akvarel zahtjeva poseban senzibilitet i umijeće da svaku kontroliranu slučajnost pretvori u umjetnički iskaz. Ali ta ‘’slučajnost’’ mora biti prepoznata na vrijeme, kako suvišni potezi ne bi umanjili identitet iskaza. Sve to nastaje tek kada se akvarel tehnički dovede do savršenstva,’’ kazala je Osmančević Abdulić.

Izložba će biti otvorena do 11. februara 2022. godine, radnim danima, u periodu od 10 do 16 sati. 

Ulaz na izložbu je besplatan.