Naslovnica Lifestyle Izađite iz januarske melanholije: Kako da podignete raspoloženje uz jednostavne savjete uređenja...

Izađite iz januarske melanholije: Kako da podignete raspoloženje uz jednostavne savjete uređenja enterijera?

Januar važi za najdepresivniji mjesec u godini, a treći ponedjeljak, takozvani “blue Monday”, smatra se najdepresivnijim danom u godini, podatak je Nacionalne geografije. Teorija plavog ponedjeljka, osmišljena 2004. godine, temelji se na post-prazničnoj melanholiji, kratkim danima i dugim noćima, lošim vremenskim uslovima, neostvarenim novogodišnjim odlukama i manjku motivacije. Poznato je da za vrijeme praznika dajemo sebi više oduška i udaljavamo se od svakodnevne rutine, pa nakon prazničnog perioda često dolazi do pada raspoloženja. Ipak, na naše emocionalno stanje također utječe osjećaj topline i udobnosti u sopstvenom domu ili radnom prostoru. Stoga, dijelimo sa vama nekoliko jednostavnih savjeta za uređenje enterijera, kako biste pobjegli od januarskog “sivila” i unijeli toplinu nazad u svoj život u svega par koraka.

Peach Fuzz – boja godine

Institut za boje Pantone proglasio je “Peach Fuzz” za boju 2024. godine – nježnu i mirnu nijansu izvedenu iz egzotične i energične narandžaste boje breskve, ali sa mnogo mekšim i elegantnijim izrazom, što joj omogućava da se bez napora uklopi u svaki savremeni dom.

Tim povodom, kompanija JYSK predstavila je asortiman proizvoda za uređenje doma u aktuelnoj Peach Fuzz boji. Kao i kod bilo kojeg istaknutog trenda ili boje, dodavanje svega nekoliko komada dekoracije ili namještaja u svoj dom, umjesto da se posvetite kompletnom preuređenju, može biti sjajan način da osvježite svoj prostor toplim nijansama.

Dodajte male dodire boje u svoj dom ili upotrijebite mekane tekstile kao što su ukrasni jastučići kako biste još više utoplili svoj prostor. Presvucite vaše ukrasne jastuke jastučnicama u toploj rozoj boji, a uz to dodajte deku u istoj smirujućoj nijansi.

Kako biste smirili tople tonove i napravili balans u prostoru, pronađite predmete za uređenje doma u bojama koje se dobro slažu sa Pantoneovim Peach Fuzzom, kao što su topla bijela, bež, boja pijeska i kaki, kao i prašnjavo ili nježno roza.

Ukoliko vaš posao radite od kuće ili samo želite da u potpunosti uživate u obrocima, radni ili trpezarijski prostor uljepšajte stolicama u aktuelnoj boji breskve, a u istoj nijansi, vašu dnevnu ili spavaću sobu možete obogatiti ukrasnom zdjelom ili vazom.

Za ljubitelje cvjetnih oaza u domu, tu je roze vještačko cvijeće za odabrane prostorije i vaze u kontrastnim bojama. Za potpunu atmosferu poigrajte se sa postojećim osvjetljenjem i pokušajte da osigurate što više prirodne svjetlosti.

Za više inspiracije kada je riječ o uređenju doma posjetite JYSK.ba.