Naslovnica Dobre priče IMTEC sponzor USAID projekta ”Ljepota zaštićene prirode BIH”

IMTEC sponzor USAID projekta ”Ljepota zaštićene prirode BIH”

Slobodni fotograf Bakir Islambegović: IMTEC nam pomaže da tehnologiju iskoristimo za promociju turističkog potencijala BiH.

Kompanija IMTEC dodijelila je nagradni HP laptop u vrijednosti 1000 KM pobjedniku foto-takmičenja ”Ljepota zaštićene prirode BiH”. Imtec d.o.o. je ponosni sponzor projekta održivog razvoja turizma kojeg provodi USAID, u partnerstvu sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode – WWF Adria i Programom Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (UNEP). 

Dodjela nagrada upriličena je na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, a pobjednik takmičenja mladi fotograf Bakir Islambegović zadovoljan je nagradom: ‘’Dobra fotografija ovisi o tehnologiji, a IMTEC nam pomaže da tehnologiju iskoristimo u svrhu promocije turističkog potencijala naše domovine. Nagrada je izuzetno vrijedna i jako sam obradovan.’’

IMTEC-ov marketing menadžer Samir Kanlić iskazao je zadovoljstvo zbog prilike da ova društveno odgovorna kompanija da svoj doprinos zaštiti prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine i oporavku domaćeg turizma: ‘’Spajamo tehnologiju i ljude, te potičemo dobre i ohrabrujuće priče. Turizam je velika razvojna šansa Bosne i Hercegovine i mi imamo šta pokazati. Hvala našim dugogodišnjim partnerima, te hvala USAID-u Turizam na unapređenju i razvoju ove bitne grane privrede u našoj zemlji.’’ 

Foto-takmičenje ”Ljepota zaštićene prirode BiH” organizovano je povodom Evropskog dana parkova. U BiH zaštićena područja i parkovi obuhvataju svega 2,7% teritorije, dok je preporuka Evropske unije 30%. Zaštićena područja čine sastavni dio turizma na otvorenom i u prirodi, te podupiru jedan od najkonkurentnijih resursa naše zemlje. Samo u 2019. godini direktni prihodi od turizma u BiH donijeli su više od milijardu američkih dolara i održali 80 hiljada radnih mjesta. 

Uloga očuvane prirode i resursa na otvorenom u što spadaju i parkovi, dobit će na značaju nakon pandemije, doprinoseći ostvarenju planova za oporavak održivog turizma u Bosni i Hercegovini.