Naslovnica Istaknuto Hotelijeri u Neumu očekuju rekordnu sezonu, Rusi otvorili sezonu kupanja u Jadranu...

Hotelijeri u Neumu očekuju rekordnu sezonu, Rusi otvorili sezonu kupanja u Jadranu kupaju se čak sat vremena

Brojni Bosanci i Hercegovci, ali i turisti iz cijele Evrope prvomajske praznike dočekat će u Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru.

Neumski hotelijeri, ali i vlasnici motela i apartmana zadovoljni su najavama i rezervacijama i očekuju rekordnu sezonu.

Najavljen je veliki broj gostiju već od kraja maja, a izvrsna sezona i postsezona očekuje se sve do decembra.

– Već su nam rezervisani skoro svi kapaciteti u julu i augustu, a do sredine maja vjerujemo da ćemo biti bukirani potpuno i za juni. Predviđanja su da će i septembar biti odlično popunjen – kažu iz vile Gabriel koja je jedna od najluksuznijih u jedinom bh. gradu na moru.

Iz sezone u sezonu povećava se i broj apartmana, motela i hotela, kao i ugostiteljskih objekata. Jedan od najboljih restorana u Neumu već godinama je Laguna.

– Prognoze su odlične. Nadamo se da će biti dosta sunčanih dana i da će svi moći istinski da uživaju u Neumu. I za prvomajske praznike očekujemo dolazak velikog broja gostiju. Poznati smo po dobroj kuhinji, imamo bogatu ponudu, od bosanskih i hercegovačkih specijaliteta, preko pasti i pizza, do ribljih jela po kojima smo poznati u Neumu i okolini – kaže vlasnik Lagune Dragan Njavro.

Velika gužva je bila i u buregdžinici Sarajka, koju već tri godine sa dosta uspjeha vodi bračni par Meliha i Jasmin Merdžanović.

– Ja sam treća generacija u porodici koja ima buregdžinicu. Sve je krenulo od dede Safeta koji je držao buregdžinicu preko puta RTV doma u Sarajevu. Ja sam već tri godine u Neumu i više smo nego zadovoljni. Ljudi ne mogu vjerovati da u Neumu mogu pojesti ovako dobru pitu. Maksuz nam dolaze gosti iz Dubrovnika i u kilogramima nose pitu. Naravno recept je tajna od dede Safeta. Ponosni smo na naš burek, sirnicu, krompirušu i zeljanicu. Danas je dosta Rusa i Poljaka koji su oduševljeni našim pitama – kaže Jasmin Merdžanović.

Sunčano vrijeme i temperatura od 20-tak stepeni bili su znak da se otvori i sezona kupanja. Turisti iz Rusije, njih desetak, bez problema su se kupali skoro sat vremena. Kako kažu ovo je za njih pretoplo vrijeme. Dok su se oni kupali gosti iz BiH su sve snimali, a samo najhrabriji usudili su se ući u more i zaplivati.