Naslovnica Intervju Groomer Adnan Hadžišehić nas savjetuje kako brinuti o psima tokom zime

Groomer Adnan Hadžišehić nas savjetuje kako brinuti o psima tokom zime

Svi koji imaju pse znaju da zima sa sobom donosi puno radosti za četvoronožne prijatelje, ali i puno vlage, snijega, minusa, soli po cestama i prljavštine. Razgovarali smo sa vlasnikom Grooming salona Ado, Adnanom Hadžišehićem o tome kako se ispravno brinuti o psima tokom zime.

Na tržištu možemo naći ponudu odjeće za pse različitih krojeva i veličina, no kada govorimo o kućnim psima, koji je optimum zaštite? Logika nam nalaže da psi sa kraćom dlakom i oni čiji je trbuščić bliže zemlji (niži psi) možda ipak trabaju odjeću. Šta je optimalno?

Za različite pse su različiti optimumi u oblačenju. Kratkodlaki psi,mali psi, psi bez poddlake, stariji, jako mršavi i bolesni psi svakako trebaju da imaju svoje jaknice. Jaknice zavise i od vremenskih (ne)prilika. Ukoliko pada kiša ili snijeg psu ćete obući kabanicu, koja u slučaju snijega treba biti podstavljena nekim toplim materijalom. Idealno bi bilo da odjeću prije kupovine probate svom ljubimcu ili da izmjerite svog psa. Psa mjerite od početka vrata do korijena repa i obim prsa gdje su najšira. Široki kaputići će mu smetati prilikom kretanja, pas može da zapne pa se čak i povrijedi u takvoj odjeći dok preuski ne dozvoljavaju normalno disanje. Ukoliko ste svom ljubimcu obukli jako topao kaputić brzo će mu biti vruće, tako da nemojte ih ni previše utopljavati. Odjeća treba da seže od vrata do repa s tim da je stomak zaštićen. Niske pasmine trebaju posebnu zaštitu stomaka zbog kratkih nogu i blizine hladnih površina.

Nerijetko nailazimo i na pse kojima vlasnici obuvaju i posebne čizmice. Da li je to zaista neophodno? Na koji način možemo zaštiti šapice naših ljubimaca?

Da bi potpuno zaštitili šapice pasa od snijega i soli čizmice bi trebale biti napravljene od materijala koji je nepromočiv. Takav materijal bi imao i negativne posljedice po pse koje ih nose. Ne zaboravimo da su većina znojnih žlijezda kod psa na šapama oko jastučića. Ukoliko čizmice ne propuštaju vlagu samim tim ni vazduh, ni šape neće moći da „dišu“. Čizmice se preporučuju ukoliko pas ide u duže šetnje na velikoj hladnoći.

Ako psi ne nose čizmice kako zaštiti njihove šape zimi i po snijegu. Šta je to što je neškodljivo za pse (ukoliko ližu svoje šape)?

Da bi uživali u snijegu ljubimca trebate pripremiti za izlazak. Trebate voditi računa da su psu skraćeni nokti. Takođe dlaka između jastučića se treba redovno skraćivati. Ako je preduga, snijeg se lakše lijepi i stvaraju se ledene kuglice, koje psu stvaraju nelagodu prilikom kretanja. Ceste su obično posute solju, koja uzrokuje isušivanje jastučića i u slučaju neodržavanja pucanje istih. Da bi to spriječili prije svakog izlaska na snijeg psu jastučiće dobro namazati balzamom na prirodnoj bazi ili vazelinom. Po povratku iz šetnje šape dobro oprati mlakom vodom i rastvorom šampona za pse otklanjajući sve nečistoće, a zatim posušiti. To je dovoljno da šape tokom zime budu zdrave.

Na koji način se održava usna šupljina kod psa, i kako možemo spriječiti loš zadah? Kako ispravno prati zube psu i da li to uopće raditi?

Pravilna i redovna higijena usne šupljine je vrlo bitan faktor u održavanju dobrog zdravlja naših ljubimaca. Ako se dentalna higijena ne održava redovno, može doći do nakupljanja plaka na zubima. Nakupljeni plak se vremenom pretvara u kamenac, a sve bakterije koje borave na zubima i zubnom mesu dovode do upale zubnog mesa, što dovodi do propadanja i ispadanja zuba. Da bi spriječili nakupljanje plaka za svog psa možemo uraditi nekoliko dobrih stvari. Prvi i najjednostavniji korak je hraniti ljubimca suhom hranom. Granule hrane će, dok ih Vaš ljubimac žvaće, strugati po površini njegovih zuba, te će na taj način skidati naslage hrane i plak. Ako se ljubimac hrani isključivo mokrom hranom, na zubima će lakše i brže nakupljati plak koji će uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Dentalne poslastice će pomoći u čišćenju zuba vašeg ljubimca jer ih on ne može lako pregristi, već ih dugo mora žvakati. Na taj način on polagano struže plak i naslage sa zubića te ih čisti. Dentalne igračke imaju puno rupica i udubljenja. Kada zubi prolaze kroz šupljine stružu se o igračku te se tako čiste od naslaga hrane. Pse bi trebalo od malih nogu priviknuti na pranje zuba. To radite četkicom i pastom za zube za kućne ljubimce koju možemo kupiti u svakom pet shopu. Ukoliko Vaš pas ne dozvoljava da mu operete zube, potražite pomoć groomera. Ukoliko Vaš pas i pored zdravih zuba ima loš zadah provjerite kvalitet hrane koju dajete Vašem psu, pokušajte promijeniti ishranu. Postoji mogućnost da pas ima probleme sa probavom i u tom slučaju veterinar je jedina ispravna adresa na koju se trebate obratiti.

Kako izgleda grooming tretman u zimskom periodu?

A sto se tiče tretmana tokom zime, on se ne razlikuje od onog koji radimo inače tokom godine. Tretman obuhvata kupanje, šišanje, kraćenje noktiju, izbrijavanje dlake između jastučića, izbrijavanje “bikini zone”, oblikovanje dijelova koji se prljaju i kvase, čupanje dlačica iz ušiju kod pasa kojima je to potrebno i naravno puno maženja.

Posjetite Grooming studio Ado na Facebooku i Instagramu.