Naslovnica Istaknuto Gospodarski sajam u Mostaru: Huawei potvrdio da pomiču granice onoga za što...

Gospodarski sajam u Mostaru: Huawei potvrdio da pomiču granice onoga za što su tehnologija i inovacije trenutno sposobni

Huawei, globalna tehnološka kompanija, na interaktivnom štandu u sklopu 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, predstavila je najnovije tehnologije koje nam dolaze iz ove kompanije.

Huawei je prethodnih desetljeća uložio značajne napore u razvoj 5G mreže. Ova mreža predstavlja novu generaciju mobilne mreže koja će potaknuti inovacije i transformirati način na koji živimo i radimo. Osim toga, 5G je tehnologija budućnosti koja će  unijeti revolucionarne promjene u privredi i industriji. Iako je u urbanim sredinama širom svijeta već omogućeno korištenje 5G mreže, iz kompanije Huawei naglašavaju kako se ne smije stati s inovacijama u tehnologiji. Industrija je u procesu digitalizacije, a brojne slabije razvijene regije tek očekuju sve koristi od 5G tehnologije. Taj se cilj može postići jedino ako cijela ICT industrija zajedno krene u rješavanje ovog problema.

„Omogućavamo izgradnju bolje povezanog, inteligentnog svijeta, krilatica je koju svakodnevno ostvaruje i živimo u Huawei kompaniji. Pokreće nas vizija povezanog svijeta, a kako bismo to ostvarili kontinuirano investiramo u istraživanje i razvoj ne bi li bolje razumjeli načine na koje korisnici komuniciraju i povezuju se s tehnologijom“, izjavio je Xu Kun, generalni direktor Huawei Technologies Bosna i Hercegovina.

Brži prijenos podataka, poslovanje u oblaku za poduzeća, mobilne privatne mreže, pasivni IoT te integrirani senzori i komunikacija brzo će se razvijati zahvaljujući napredovanju 5G.

„Od našeg ulaska na tržište Bosne i Hercegovine, kompanija Huawei je dijelila svoju tehnologiju, znanje i iskustvo sa lokalnim telekom operaterima i drugim partnerima u svrhu podrške razvitka mreže visoke kvalitete, te samim time pomagala u pružanju najboljeg korisničkog iskustva za građane Bosne i Hercegovine. Osim toga, fokusirali smo se na ulaganje u razvijanje mladih lokalnih talenata u IKT industriji, te se trudimo zajedno sa našim partnerima doprinijeti razvoju društva u potpunosti. Dolaskom novih tehnologija, mnogobrojni su primjeri unapređenja u raznim područjima privrede. Napredak je vidljiv u boljoj zaštiti i upravljanju infrastrukture kroz razne industrije, sektoru logistike, te stabilnijem javnom prijevozu, kao i u medicini. Postavili smo si misiju da pomičemo granice onoga za što su tehnologija i inovacije trenutno sposobni.“, rekao je Zećir Kasumić, direktor odjela za odnose sa javnošću i komunikacije Huawei BIH.

Međunarodni sajma gospodarstva u Mostaru, koji je prepoznat kao jedna od najznačajnijih i najposjećenijih privrednih manifestacija u regiji odlična je prilika za poslovne partnere, kupce i stručnjake iz industrije da se upoznaju s Huawei proizvodima i uslugama, te da saznaju više o tehnološkim inovacijama koje ova kompanija nudi. Huawei će također održati nekoliko predavanja za posjetitelje kako bi im pružio dodatne informacije o svojim proizvodima i uslugama.

Huawei je multinacionalna kompanija koja je prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine posljednjih 14 godina. Broji više od 200.000 zaposlenika i u potpunosti je privatna kompanija koja je u vlasništvu svojih zaposlenika. Huawei je poznat po tome što je posljednjih deset godina uložio 100 milijardi američkih dolara u istraživanje i razvoj tokom posljednih 10 godina, a od 200.000 radnika, čak 50% njih radi upravo u tom sektoru.