Naslovnica Lifestyle Foto takmičenje #TražiSeČistZrak

Foto takmičenje #TražiSeČistZrak

Građani Bosne i Hercegovine izloženi su rastućem problemu nečistog zraka i svim negativnim posljedicama lošeg kvaliteta zraka, tako da ne čudi što su stalno u potrazi za čistim zrakom.

Dugoročni cilj Evropske unije  je postići razine kvalitete zraka koje ne ugrožavaju i ne utječu negativno na ljudsko zdravlje i okoliš.

Kroz Evropski zeleni plan, Evropska unija želi smanjiti emisije i postaviti ograničenja i ciljne vrijednosti kvalitete zraka radi poboljšanja kvaliteta zraka.

Sistemskim rješenjima Evropska unija nastoji pomoći Bosni i Hercegovini te obezbjediti što bolju kvalitetu zraka i života za sve građane Bosne i Hercegovine.

U skladu s tim, Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini, poziva sve zainteresovane građane da učestvuju u nagradnom foto takmičenju #TražiSeČistZrak i prikažu značaj čistog zraka!


Propozicije i pravila nagradnog takmičenja

ČLAN 1: ORGANIZATOR

Info centar Evropske unije u BiH, Skenderija 3a, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, (u daljem tekstu: Organizator) ovim putem javno objavljuje pravila za Nagradno foto takmičenje #TražiSeČistZrak  u 2021. godini (u daljem tekstu: Nagradno takmičenje). Učešćem u ovom Nagradnom takmičenju, učesnici prihvataju ova Pravila.

ČLAN 2: TRAJANJE NAGRADNOG TAKMIČENJA

Nagradno foto takmičenje će se realizovati od 2.2.2021. od 12:00 sati do 31.3.2021. do 23:59 sati.

ČLAN 3: PRAVO UČEŠĆA

Pravo učešća u Nagradnom takmičenju imaju svi građani, koji su državljani Bosne i Hercegovine i s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, osim uposlenika Info centra Evropske unije u BiH i Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, te članova njihovih užih porodica (u daljem tekstu: Učesnik).

ČLAN 4: KAKO UČESTVOVATI U NAGRADNOM TAKMIČENJU

 1. Rok za prijavu na takmičenje je 31. mart 2021Prijave pristigle poslije navedenog datuma se neće uzeti u razmatranje;
 2. Fotografije: Minimalan broj fotografija po učesniku je tri (3), dok je maksimalan broj fotografija po učesniku pet (5).
 3. Prateći tekst (minimalno 150 riječi, maksimalno 750 riječi).
 4. Fotografije i prateći tekst je potrebno objaviti na vlastitom Facebook profilu, obavezno koristiti #TražiSeČistZrak, tagovati @euinfo.ba , naznačiti lokaciju na kojoj su fotografije napravljene i provjeriti da je objava javna kako bismo vas mogli pronaći.
 5. Fotografije donose 70% finalne ocjene, a ocjenjivat će se: povezanost sa temom, originalnost  i vizuelni dojam.
 6. Prateći tekst donosi 30% finalne ocjene, a ocjenjivat će se: povezanost sa temom, originalnost i književni izričaj.
 7. Tema fotografije i pratećeg teksta je značaj čistog zraka za život pojedinca, očuvanje prirode i biodiverziteta, utjecaj na razvoj lokalne zajednice i globalni izazovi s poboljšanjem kvalitete zraka. Originalnim i kreativnim prijavama potrebno je prikazati važnost čistog zraka za unapređenje kvalitete života.
 8. Fotografije i prateći tekst moraju biti autentični i originalni. Svi oblici plagiranja vode do diskvalifikacije.
 9. Samo fotografije koje ranije nisu objavljene i koje nisu učestvovale u drugim takmičenjima mogu biti prijavljene u ovom takmičenju.
 10. Svi učesnici takmičenja trebaju pratiti Facebook profil EUIC @euinfo.ba
 11. Sve prijave pristigle nakon isteka roka za predaju neće se uzimati u razmatranje.
 12. Sve prijave automatski postaju vlasništvo Organizatora. U razmatranje će se uzimati samo one prijave koje budu pripremljene i predate u skladu s ovdje navedenim Pravilima.
 13. Nakon 31. marta 2021., komisija će izabrati 10 finalista koji će se takmičiti u završnom krugu glasanja te izabrati tri pobjednika (izložba pobjedničkih radova i dodjela nagrada će biti održana 22. aprila 2021. godine na Dan planete Zemlje).
 14. Radovi finalista će biti objavljeni na internet stranici Info centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini (www.euinfo.ba).
 15. Pobjednici nagradnog takmičenja bi trebali učestvovati u maksimalno četiri radionice sa učenicima srednjih škola na temu čistog zraka i očuvanja okoliša koje će se održati u aprilu, 2021. godine, širom Bosne i Hercegovine.

ČLAN 5: NAGRADNI FOND

 1. Na osnovu odredbi ovih Pravila, nagrade će biti dodijeljene za tri najbolje prijave koje osvoje najveći broj glasova komisije.
 2. Autori prva tri mjesta će imati priliku da dobiju digitalne fotoaparate ili pametne telefone.
 3. Vrijednost nagrada je: 1 mjesto – 1.300,00 KM; 2 mjesto – 1.000,00 KM i 3.mjesto – 700,00 KM.
 4. Finalisti takmičenja će osvojiti eco-poklon pakete.

ČLAN 6: IZBOR I PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

 1. Komisija za procjenu prijava na Nagradno takmičenje će bodovati svaku važeću pristiglu prijavu, ocjenjujući tekstualni i vizuelni sadržaj Učesnika.
 2. Pobjednici će biti proglašeni najviše 7 dana od isteka roka za prijavu. Pobjednici će biti kontaktirani putem Facebook profila te će njihova imena (bez osobnih podataka) biti oglašena na društvenim mrežama i internet stranici EUIC.

ČLAN 7: PONAŠANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA U SKLADU S PRAVILIMA

 1. Učesnici Nagradnog takmičenja i pobjednici trebaju se pridržavati pravila ponašanja na društvenim mrežama i drugim oblicima i kanalima Internet i javnih komunikacija.
 2. Organizator zadržava pravo da isključi Učesnika iz takmičenja ili diskvalifikuje pobjednika bez navođenja posebnog razloga, ako taj učesnik osobno ili kroz njegove/njene profile na društvenim mrežama pokaže znakove neprimjerene komunikacije ili prekrši navedena pravila.
 3. Organizator nije odgovoran za bilo kakve tehničke probleme u vezi sa učešćem u takmičenju.

ČLAN 8: PUBLICITET I OBRADA PODATAKA

Učešćem u ovom Nagradnom takmičenju, Učesnici su saglasni da se, ako postanu pobjednici, njihovo ime i slika mogu od strane Organizatora objaviti i koristiti bez naknade u online, štampanom, zvučnom i video materijalu. Učestvovanjem u ovom nagradnom takmičenju, Učesnici su saglasni da pristaju na obradu svih ličnih podataka unesenih u aplikaciju. Obrada ličnih podataka podrazumijeva arhiviranje podataka u svrhu kontaktiranja pobjednika te dokaza o učešću u Nagradnom takmičenju. Organizator se obavezuje postupati s ličnim podacima u skladu s Općom uredbom Evropske unije o zaštiti podataka i privatnosti osoba.

ČLAN 9: IZMJENE I PREKID NAGRADNOG TAKMIČENJA

Nagradno takmičenje može se izmijeniti ili prekinuti u slučaju nastupa okolnosti za koje Organizator nije odgovoran, odnosno koje nije mogao predvidjeti, spriječiti, otkloniti ili izbjeći. Učesnici će o izmjenama ili prekidu Nagradnog takmičenja biti obavješteni putem društvenih mreža i internet stranice Organizatora.

ČLAN 10: POREZI

Pobjednici ne snosi nikakve troškove poreza, obaveza niti naknade direktno povezane s nagradama dodijeljenim na ovom Nagradnom takmičenju.