Naslovnica Istaknuto Fortenova grupa započinje proces promjene vlasničke i kapitalne strukture

Fortenova grupa započinje proces promjene vlasničke i kapitalne strukture

Fortenova grupa je danas otvorila međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupovinu udjela u Fortenova Group MidCo B.V., holandskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe d.d. Za podršku u ovom procesu angažovana je međunarodna investicijska banka Lazard, prikupljanje iskaza interesa je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja septembra ove godine.

U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani finansijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost kompanije. Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 miliona eura i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 miliona eura, neto dug od 1,1 milijardu eura, omjer neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta te likvidnost na računu veću od 280 miliona eura.

Isti materijal investitore podsjeća kako je tržišna pozicija Fortenova grupe u pet zemalja regije u kojoj kompanija posluje bez usporedbe. Fortenova grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje, a desetine miliona kupaca kompaniju znaju kroz portfolio s više od 100 snažnih brendova. Fortenova grupa je takođe daleko najveći regionalni privatni poslodavac, s preko 45 hiljada zaposlenih i oko 30 hiljada partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regije.

Istovremeno, sankcionisani suvlasnici odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9% suvlasništva u Fortenova grupi. Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionisano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utiče na vrijednost kompanije za sve dionike. Prije svega ono onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Dodatno, nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Grupi, istekle su pravne osnove koje su postojale za dobivanje licence za provedbu izlaska sankcionisanih imalaca depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK Art ili Sberbanke.

Refinansiranje obveznice od 1,05 milijardi eura će kratkoročno biti riješeno najvjerovatnije kroz produženje postojeće obveznice na rok koji neće biti duži od kraja 2024. godine, uz uslove slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatni jednokratni trošak. Sadašnji kreditor je za takav aranžman poslao neobavezujuću ponudu, koja će morati biti prihvaćena kako bi bio premošćen period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcionisanim dioničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama. Ako kompanija i tada bude imala trenutnu strukturu vlasništva, vjerovatno je da će svako sljedeće refinansiranje pod ovakvim uslovima samo smanjivati vrijednost kompanije za sve dionike, uključujući i suvlasnike, a posebno nesankcionisane suvlasnike.

Kod prodaje Fortenova Group MidCo B.V. namjera je prije bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava isplatiti najprije Contigent Payment Rights – CPRs Fortenova Group TopCo B.V. koja se u iznosu od oko 78 miliona eura odnose na tzv. “granični dug” – potraživanja dobavljača koja su dogovorena u nagodbi povjerilaca Agrokora i reinstalirana na Fortenova Group TopCo.

Kroz ovaj proces Fortenova grupa namjerava maksimizirati vrijednost za sve dionike kompanije, uključujući i sve suvlasnike, bez obzira bili oni sankcionisani ili ne. Suvlasnici, odnosno imatelji depozitarnih potvrda Fortenova grupe, su obaviješteni o započinjanju ovog procesa te su pozvani predložiti eventualna alternativna rješenja.

Po završetku predloženog procesa Fortenova grupa više u svojoj kapitalnoj strukturi ne bi trebala imati sankcionisane suvlasnike, naslijeđene iz procesa nagodbe povjerilaca Agrokora. Ovim bi bila riješena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicijski potencijal kompanije.