Naslovnica Preporučujemo FLAMENCO EN VIVO: Noć andaluzijske umjetnosti

FLAMENCO EN VIVO: Noć andaluzijske umjetnosti

Pozivamo vas na noć andaluzijske umjetnosti, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Jelića 1, Sarajevo sa početkom u 20:30h.

Flamenco – andaluzijska umjetnost – ovog se kolovoza vraća u Sarajevu. Nakon dugo vremena, ponovno će pred sarajevsku publiku stati zagrebačka pjevačica Nina Ćorić i slovenski plesač Mitja Obed dok će se publici prvi puta predstaviti slovački flamenco gitarista Morenito de Triana.

U sklopu ljetne turneje već su održani brojni koncerti od Slavonije do Jadrana, no za tri nadolazeća velika koncerta u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu umjetnici su odlučili pozvati jednog od najtraženijih gitarista ovog dijela Europe.

„Sretni smo i zahvalni što ćemo veliku ljetnu turneju završiti upravo u Sarajevu. Flamenco je umjetnost koja traži reakciju publike i vrlo smo uzbuđeni što se vraćamo upravo u Centar kulture i mladih. Jako smo ponosni što je s nama Morenito de Triana, gitarist zavidne karijere tijekom koje je nastupao s najboljim flamenco umjetnicima iz Španjolske“, rekla je pjevačica flamenca Nina Ćorić.

Publiku očekuje pjesma, ples i brojne emocije koje flamenco nosi u sebi. Ovo nije samo jedinstvena prilika već i ponovni susret koji smo svi toliko dugo priželjkivali.

NIÑA FLAMENCA (Nina Ćorić) Zagrebačka pjevačica flamenca 2010. flamenco uči po sluhu i u vrlo kratkom razdoblju bilježi uspjehe nastupajući u kultnom jazz klubu Boška Petrovića. Kroz deset godina stvaralaštva ostvaruje brojne suradnje s domaćim i stranim umjetnicima, a njezin trajni fokus u stvaralaštvu su djela Federica Garcia Lorce. Od 2012. do danas organizatorica je međunarodnog Flamenco Festivala Zagreb, čija je i direktorica. Zbog kvalitete izvedbe i kontinuirane promocije flamenca, stalni je suradnik Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj.

MORENITO DE TRIANA (Stanislav Kohútek) Slovački flamenco gitarist aktivan je na sceni više od 25 godina, a formirao se uz španjolske majstore gitare Gerarda Nuňeza, Niño de Pura i Josea Manuela Tudely. 1999. dobiva priliku svirati u čast Paca de Lucije uoči njegovog koncerta u Pragu. 2002. postaje prva gitara u skupini flamenco plesača Juana Polvilla te s njim nastupa u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Rusiji, Japanu, Kostariki, Peruu, Poljskoj. Finalist je na Concurso Regional de guitarra flamenca de Niño Ricardo u Sevilli i na prestižnom španjolskom festivalu La Union.

MITJA OBED Kao flamenco plesač prvo se usavršavao u rodnoj Sloveniji. Ubrzo odlazi u Madrid te na akademiji Amor de Dios polazi satove kod zvučnih imena kao što su La Lupi, Maria Juncal, Alfonso Losa, Joaquin Grilo i brojni drugi. Surađuje s brojnim umjetnicima iz Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Španjolske, a predstave Dictarot, Flamencoraneo, Trenutak, Del Viento i Kutija rezultat su tih suradnji. Dobitnik je nagrade za najboljeg koreografa na festivalu Transgeneracije u Ljubljani. Od 2012. kontinuirano vodi školu flamenca plesa „Un Respiro“ u Zagrebu.

Bit će to događaj koji će da ispuni i oplemeni sva vaša čula. Molimo vas zbog velikog interesovanja da na vrijeme rezervirate svoje pozivnice i budete dio ove priče. Više o rezervacijama saznajte OVDJE.