Naslovnica Lifestyle Film MY PEACE AND FREEDOM: Pobjednik je projekat Biciklo

Film MY PEACE AND FREEDOM: Pobjednik je projekat Biciklo

Sinoć je dodjelom nagrade završen projekat  „FILM: MY PEACE AND FREEDOM“, koji organizira Udruženje filmskih radnika

Žiri u sastavu proesorica Amra Bakšić Čamo, profesor Predrag Solomun i profesor Faruk Lončarević nagradu su dodijelili projektu „Biciklo“.

„Biciklo“ je projekat rediteljice Sare Ristić i scenaristice Ismire Mašić s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a producentica projekta je Marijana Gudelj s Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. 
U projektu su učestvovali studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Studenti podijeljeni u 11 timova razvijali su sa svojim mentorima projekte na online radionicama u oktobru i radionicama uživo održanim u Sarajevu u decembru. Osim rada s mentorima, studenti su prisustvovali Master Classovima nekih od najvećih filmskih stručnjaka u Bosni i Hercegovini, a jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta bio je ostvariti čvrstu suradnji između različitih filmskih škola u BiH, te promovirati i podržati mlade filmske autore. Mentori projekata bili su direktorica Filmskog centra Ines Tanović, reditelj Nermin Hamzagić, prof. dr. Elma Tataragić i prof. mr. Goran Dujaković, a pitch treneri s kojima su timovi uvježbavali predstavljanje svojih projekata bili su producent Armin Hadžić i teoretičar i historičar filma Nebojša Jovanović

Žiri je pred sobom imao izuzetno tešku odluku, jer, kako su potvrdili u svom izlaganju, radi se o 11 vrlo kvalitetnih projekata za koje se nadaju da će svi  biti realizirani. Publici i učesnicima projekta obratio se i Ministar Samir Avdić, koji je istaknuo da je Ministarstvo kulture i sporta u prethodnom periodu ostvarilo izuzetno dobru suradnju i komunikaciju sa strukom, te je pozvao sve projekte da se prijave na naredni Javni poziv za finansiranje filmskih projekata, u nadi da će na taj način biti omogućena realizacija svih 11 izuzetnih projekata. 

“Film: My Peace and Freedom” organizira Udruženje filmskih radnika u FBiH, pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, a Nagradu za najbolji projekat  podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo iznosom od 2000$. 

Radionice uživo i Master Classovi održani su u Filmskom centru Sarajevo, a finalni pitch i dodjela nagrada održana je u kinu Meeting Point.