Naslovnica Preporučujemo Festival Vinske ceste Hercegovine

Festival Vinske ceste Hercegovine

S ciljem promocije bogate vinske kulture i turističke ponude Hercegovine, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira Festival Vinske ceste Hercegovine,  koji će biti održan 4.7.2024. godine u Ljetnikovcu Radobolja u Mostaru.

Na Festivalu će se predstaviti dvadesetak izlagača, uključujući hotele, turoperatere, restorane i vinarije iz Mostara, Čapljine, Čitluka, Ljubuškog, Trebinja i Stoca.

“Festival Vinske ceste Hercegovine predstavlja savršenu priliku za promociju našeg bogatog vinskog nasljeđa i turističke ponude. Ponosni smo što možemo okupiti toliko značajnih partnera i sponzora kako bismo osigurali uspjeh ovog događaja. Očekujemo da će festival privući mnogobrojne posjetitelje i medije te doprinijeti daljnjoj afirmaciji Hercegovine kao prestižne vinske destinacije,” izjavio je Darko Pehar, tajnik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo BiH u VTK/STK BiH i tajnik Vijeća Vinske ceste Hercegovine.

Cjelodnevni program uključuje tečajeve, panele i radionice, s naglaskom na potencijal vinskog turizma i povezivanje vinske industrije s drugim granama umjetnosti i turizma te zabavni program u večernjem dijelu. Festival je komercijalnog karaktera, ulaz i edukacijski sadržaj su besplatni, dok se degustacija vina i hrane plaća po konzumaciji, po promotivnim cijenama.

Festival se organizira uz podršku Vlade Hercegovačko–neretvanskog kantona, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko – neretvanskog kantona, Turističke zajednice Hercegovačko–neretvanskog kantona, Turističke zajednice grada Mostara, Grada Mostara i USAID Turizam. Festival su podržale i kompanije HT Eronet, MediaWin, Anetika, Mercedes Benz – Auto Lijanović, Croatia osiguranje, Jana voda, Sarajevski kiseljak te Radio Arena i Bljesak.info.

Više informacija o Festivalu možete pronaći na web stranici Vinske ceste Hercegovine https://hwr.ba/hwr-festival/.

Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine. Proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka te mnoge međunarodne vinske sorte. Vinarije su najvidljivi dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva. Vinskom cestom Hercegovine rukovodi Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam).