Naslovnica Lifestyle Farma Mali farmer: Nova ponuda iz farme magaraca iz Zavidovića

Farma Mali farmer: Nova ponuda iz farme magaraca iz Zavidovića

Širenje farme „Mali farmer“ će dugoročno predstavljati značajnu turističku ponudu, Zavidovića. Gastro ponuda uključujući i smještajne kapacitete na prekrasnom lokalitetu nedaleko od centra grada, uz životinje i prirodan ambijent, sinonim je ruralnog turizma na ovom području.

Piše: Arminka Memišević

Farma magaraca  „Mali farmer“ u mjestu Paravci, samo tri kilometra od Zavidovića, nakon prvobitne atrakcije koju je predstavljala zbog magaraca i konja, polako prerasta u novi oblik biznisa. 

Proizvodnja, prodaja magarećeg mlijeka i izrada proizvoda od njega u vidu melema, krema i kozmetičkih preparata uz proizvodnju đubriva i dalje su prioritet, kažu članovi porodičnog biznisa, na čelu sa vlasnikom farme Alenom Jusupovićem.

Međutim, smatraju da je došlo vrijeme da se njihov biznis unaprijedi, te ponuda znatno proširi. Trenutno na farmi imaju 109 magaraca, a  već neko vrijeme traje izgradnja većeg objekta stambeno-poslovnog objekta koji će u konačnici posjedovati mini labaratorij, apartmane i restoranski dio.

-Kao porodica volimo izazove. I sam projekt farme je u početku bio veliki izazov koji se zahvaljujući mukotrpnom rad i trudu isplatio. Vrijeme pandemije je također donijelo nove izazove, s kojima se svi nose kako najbolje znaju i umiju, pa tako i mi-kaže Alen Jusupović.

Ističe, kako je ruralni turizam na njihovoj farmi oduvijek prisutan, iako prvobitno nije bio planiran, ali pravi zamah tek slijedi.

Alen Jusupović

-Od početka pandemije vrata farme su nažalost bila zatvorena za posjetioce. Za mjesec dana ponovo ih otvaramo kada ćemo imati novu, bogatiju ponudu, jer se potražnja nametnula od strane posjetilaca. Trenutno čekamo potrebna odobrenja i dozvole od strane Općine za koje se nadamo da će stići prije nego što sezona posjeta zvanično krene-kaže Alen Jusupović. 

Kada je u pitanju prodaja magarećeg mlijeka, što farmi trenutno donosi najveću zaradu, Jusupovići kažu kako je ona značajno porasla u vrijeme pandemije.

 -Potražnja mlijeka je doživjela vrhunac, s obzirom da je poznata ljekovitost mlijeka naročito za respiratorne organe. Kupci su čekali i po mjesec dana na narudžbu jer jednostavno nismo mogli odgovoriti svim zahtjevima-ističu Jusupovići.

Projekt proizvodnje peletiranog đubriva

Tokom proteklih desetak godina bavljanja uzgojem magaraca, Alen Jusupović i njegova porodica, koja je kompletna uključena u ovaj porodični biznis, našli su se u  nezavidnoj situaciji što se tiče skladištenja i zbrinjavanja magarećeg stajnjaka, s obzirom na broj grla.

-Istražujući tržište uvidjeli smo da u ponudi postoji peletirano đubrivo od raznih vrsta stajnjaka, ali da je iz uvoza. Tu smo vidjeli šansu da riješimo ovaj problem. Aplicirali smo sa projektom na Challenge fond koji finansiraju Švedska vlada, SIDA i Sarajevska razvojna agencija SERDA, i tako kreće kompletna priča prvog peleta od magarećeg stajnjaka-priča Alen Jusupović.

Jusupović ističe da je čitav proces zasnovan na principima organske i ekološke proizvodnje, tako da se sa farme plasira visoko kvalitetan proizvod. Trenutno, kaže, imaju poteškoća sa napajanjem strujom, jer je za rad mašine potreban veći napon, ali se nadaju skorom rješenju problema.

Najčešće organizirane i pojedinačne posjete na farmi dovode najviše djece