Naslovnica Intervju Emanuela Božić: Dosada je odlična za djecu

Emanuela Božić: Dosada je odlična za djecu

Emanuela je diplomirani defektolog - logoped, vlasnica i direktorica agencije Lavirint i svestrana promicateljica NTC sistema učenja kao i NLP-a.

Emanuela, tvoja profesija je izuzetno tražena. Razlog tome je i činjenica da su djeca danas izložena sadržajima koji ih ne potiču na interakciju.

Djeca su danas „zarobljena“ različitim ekranima i zatvaraju se u svoj svijet, a sa okolinom komunikaciju svode na minimum. Kod zabrinjavajućeg broja djece dolazi do različitih poremećaja u govoru, jeziku i komunikaciji. Čovjek je socijalno biće i neophodno je da postoji društvena interakcija sa okolinom. Da bi se dijete pravilno razvijalo, neophodno je da se kreće, igra, da stupa u interakciju sa svojim okruženjem, da istražuje, mašta i samo stvara svoje igre i razne zanimacije. Previše je stimulacije i ekrani nude takve sadržaje koji ne podstiču maštu, tako da djeci nije dosadno. Ukoliko im je dosadno, roditelji odmah nude neki od sadržaja na ekranima da zabave dijete, a zapravo je dosada odlična stvar za dijete. Kad postoji dosada, tad dijete mora samo da osmisli svoje vrijeme i onda počinje da mašta i da smišlja razne igre sa kojima ispunjava svoje vrijeme na kvalitetan način. To je idealno za pravilan rast i razvoj.

Šta roditelji mogu uraditi da ne dođe do toga da je djeci potreban logopedski tretman?

Često pitanje je kada je pravi trenutak da se dijete uključi u logopedski tretman, a odgovor zavisi od velikog broja faktora. Zavisno od problematike, logopedu se treba javiti već kada dijete ima 6 mjeseci u slučaju rascijepa nepca na primjer, a nekada se treba javiti u trećoj ili petoj godini. U svakom slučaju, svaki roditelj bi trebao čim nešto posumnja ili kada osjeti i najmanju zabrinutost, da se javi logopedu bar za savjet. Ne znači da ukoliko se jave logopedu da ih čekaju odmah vježbe i brojni tretmani, nekada je dovoljno dati dobar savjet i usmjeriti roditelje na pravi put.

U našoj kulturi se dugo toleriše sve i svašta uz komentare da je stric ili neki rođak isto tako dugo tepao ili kasno progovorio. Ono što bih voljela da istaknemo jeste da djeca progovaraju sa prvim rođendanom, sa tri godine su već informativni za sagovornika, a sa punih pet godina moraju da izgovaraju sve glasove maternjeg jezika potpuno pravilno i bez odstupanja. Sve što nije u skladu sa tim, zahtijeva logopedski pregled i eventualno intervenciju.

U Doboju vodite agenciju Lavirint koja se bavi intelektualnim razvojem i savjetovanjem. Koje usluge i kome pružate?

Naša Agencija je osmišljena da pruža usluge osobama od 1 do 101 godinu. Osnovni cilj nam je razvoj djece u maksimumu njihovih kapaciteta, a poseban akcenat stavljamo na komunikacijske vještine, kreativnost i jačanje unutrašnjih snaga ličnosti. Prije svega, posvećeni smo djeci svih uzrasta i obzirom na specifičnosti metoda koje radimo, neophodna je velika saradnja i edukacija roditelja, tako da i za njih imamo kreirane sadržaje. Osim rada sa roditeljima, radimo i sa odraslima različitih profesija, kojima su neophodne određene komunikacijske vještine i praktične  metode u svakodnevnm radu.

Vi ste zagovornica NTC sistema učenja, možete li nam objasniti o čemu je riječ?

NTC sistem učenja je moja velika ljubav, ako mogu tako da kažem. Program je izuzetan i nije slučajno da je autor pograma dr Ranko Rajović dobio prestižnu nagradu Svjetskog borda Mense za najveći intelektualni doprinos društvu. NTC program je prvenstveno osmišljen za darovitu djecu, dok je praksa pokazala da ima izuzetne rezultate i kod djece opšte populacije. Čak daje svoje rezultate i kod djece sa smetnjama u razvoju, što sam ja u svojoj praksi potvrdila, tako što sam primjenila određene segmente programa u radu sa djecom koja imaju autizam i Down sindrom.

Program se realizuje kroz igru i pokret, što dovodi do stimulacije svih aspekata inteligencije, a onda se sve to reflektuje na svakodnevni život i funkcionisanje djeteta. Ono što čini posebnu ljepotu NTC sistema učenja jeste neosporna činjenica da je svako dijete koje je prošlo ovaj program imalo rezultate, neko manje, neko više, ali ja važno podvući da je svako dijete ostvarilo napredak u različitim razvojnim oblastima.

Sa školskom djecom, osim NTC igara, radimo i NTC tehnike učenja, što se odražava i na školska postignuća.

Ipak, vaše usluge nisu namijenjene samo djeci?

Kao što sam već pomenula, radimo sa odraslima. Prvenstveno radimo sa roditeljima. Smatramo da je to neophodno obzirom da nam je XXI vijek pored svih dobrih stvari, donio i brojne zamke. Poseban problem predstavlja prisustvo ekrana i smatram da je nužno roditelje edukovati o tome koliko ja važan pokret, igra, čitanje, razgovor i druženje. Radimo i sa roditeljima starije djece, naročito tinejdžera, koji nam se javljaju sa ciljem da razviju bolje komunikacijske vještine i interakciju sa djecom. Imamo i edukativne programe za osobe koje se profesionalno bave djecom, učitelji i vaspitači, kao i stručnjaci drugih profila.

Pored svega toga završili ste i NLP master edukaciju, koji je razlog tome? Na koji način nam NLP može pomoći?

Ja sam neko ko stalno nešto novo uči. Ako ne idem na edukacije i seminare, onda učim sama kod kuće iz raznovrsne stručne literature. Veoma sam radoznala i koliko god da znam, uvijek mislim da mogu još nešto novo da naučim. NLP edukacija je jedna od mojih omiljenih i nije mi zadovoljilo radoznalost da završim samo praktični nivo, nego sam išla i na master. Često u šali kažem da mi je to jedna od najboljih investicija u životu. Obzirom da sam preduzetnik mnogo mi je značilo da u okviru NLP edukacije naučim kako razgovarati sama sa sobom, kako formulisati sopstvene ciljeve i ostvariti ih, a posebna ljepota koju je donio NLP master je to što sam naučila kako da se nosim sa svakodnevnim stresom, da smanjim svoje sagorjevanje u poslu i uopšte, kako sama sa sobom da neđem svoj mir i pravi balans između privatnog i poslovnog života, a da se pri tome potpuno dobro osjećam u sopstvenoj koži. Zaista jedna sjajna edukacija sa vrlo upotrebljivim alatima koji se mogu primjenjivati od momenta kada ih prvi put vidite. Topla preporuka za sve, naročito za ljude koji žive urbano i užurbano.

Šta je trenutno kod vas aktuelno, obzirom da je septembar početak za sve koji vole da uče?

Septembar je period kad se sve zahuktava, završeni su godišnji odmori i zaista je nevjerovatno kojom brzinom se popunjava planer. Ideja je mnogo, vremena malo i zaista se trudim realizovati što je moguće više. Trenutno moja Agencija Lavirint i Centar za majku i dijete Banja Luka, radimo na organizaciji Drugog kongresa govora, koji će biti održan online 7. oktobra. U naslovu kongresa koji organizujemo već drugu godinu zaredom je „Unutrašnji govor – izvor mentalne snage“. Odlučili smo da budemo malo drugačiji i da na kongresu damo jedan holistički pristup logopedskom radu. Učesnici kongresa, kao i njihove teme su veoma zanimljivi i nisu nešto što se može čuti na svakom ćošku. Biće tu dosta i praktičnih strategija rada, a ono što je nama najvažnije, jeste da svi ti zanimljivi pristupi daju rezultate. Kongres mogu slušati svi profesionalci koji se u svom radu bave djecom, kao i svi zainteresovani roditelji. Više informacija o uslugama i programima agencije LAVIRINT potražite na linku.