Naslovnica Dobre priče Eko izazov: Učinimo svoju zemlju još ljepšom

Eko izazov: Učinimo svoju zemlju još ljepšom

Ako imaš ideju, animiraj prijatelje i kolege i uredite svoju okolinu. Donesite pozitivne ekološke promjene u svom okruženju.

Poštovani takmičari i učesnici Eko izazova “Učinimo svoju zemlju još ljepšom”, obavještavamo vas da smo uz razmatranja i konsultacije sa donatorima donijeli odluku o produženje takmičenja Eko izazov.

Zbog pandemije izazvane COVID- 19 virusom, koja je značajno uticala na naše živote, pa tako i na sam projekat Eko izazova, želimo da damo priliku i dodatno vrijeme svima koji žele biti dio Eko izazova i takmičiti se za vrijedne nagrade.

Svjesni smo da su novnastale okolnosti onemogućile mnoge zajedničke aktivnosti i realizaciju vaših ideja. U nadi da ćemo u narednom period imati sigurnije uslove za rad, ali i biti spremni da radimo u skladu sa epidemiološkim mjerama, pozivamo vas da se prijavite na Eko izazov. Takmičenje Eko izazov “Učinimo svoju zemlju još ljepšom” će biti produženo do 30. septembra 2021. godine, nakon čega će biti odabrane najbolje realizovane ekološke aktivnosti.

Ukoliko biste željeli da učestvujete u takmičenju za nagrade Eko izazova, potrebno je da pronađete zapuštenu, javnu površinu koju ćete očistiti, urediti i kontinuirano održavati, unijeti promjene koje će oplemeniti prostor i učiniti ga korisnim za zajednicu. Budite sigurni da odabrana površina nema mina!

Možete se prijaviti u jednu od tri navedene kategorije:

  1. Škola/ vrtić;
  2. Nevladina organizacija/ kompanija;
  3. Individualac/ porodica/ neformalna grupa

Za inovacije i najuspješnije ideje dodjeljuju se nagrade za svaku od kategorija:

  • Prvo mjesto: 1 000 USD;
  • Drugo mjesto: 500 USD;
  • Treće mjesto: 300 USD.
  • +5 SPECIJALNIH NAGRADA500 USD, za one koji se svojim djelovanjem budu posebno istakli u donošenju dugoročnog rješenja ekološkog problema, inovativnosti, kreativnosti, multietničkoj saradnji i uticali na bolja zakonska rješenja.

PRIJAVA

Vaše prijave možete slati na na e-mail adresu: [email protected] . Vaš prijava treba da sadrži: naziv (ukoliko se radi o vrtiću, školi, nevladinoj organizaciji, kompaniji ili neformalnoj grupi), ime i prezime (individualca, odnosno kontakt osoba za druge dvije kategorije) i priložena fotografiju trenutnog stanja.   Neformalne grupe građana mogu poslati naziv njihove neformalne grupe.

Svoje ekološke aktivnosti možete podijeliti Facebook  grupi Izazov: Izaberi zadatak, budi promjena na adresi https://www.facebook.com/groups/izazov387 .

Nakon dostavljenih fotografija, dobijate povratni odgovor o evidentiranju vaše prijave i dalje upute i obrasce redovnog i finalnog izvještavanja o provedenim aktivnostima.

  • Vaše prijave možete slati do 5. juna 2021. godine.

Takmičari koji su tokom proteklog perioda realizovali svoje aktivnosti u okviru Eko izazova ostaju u konkurenciji za osvajanje nagrada. Svi izvještaji koje ste nam već dostavili će biti bodovani kao i izvještaji koje nam budete slali u narednom periodu. Ponosni smo na sve vas koji ste i u ovakvim okolnostima ostali motivisani da budete Eko lideri, a vjerujemo i da ćete i naredni period iskoristiit da proširite vaše aktivnosti i upotpunite sa novim idejama. U znak zahvalnosti za dosadašnje učešće u Eko izazovu, Ambasada Sjedinjenih Američkih dražava u Bosni i Hercegovini je za vas pripremili posebne zahvalnice.

Sve detalje o izmjenama i dopunama propozicija takmičenja pogledajte u dokumentu Propozicije Eko izazov, na dnu stranice.

Udruženje građana “Ruke” zadržava pravo na izmjene i dopune propozicija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama u Bosni i Hercegovini.