Naslovnica Lifestyle Dvanaest pravila uspjeha Arnolda Schwarzeneggera

Dvanaest pravila uspjeha Arnolda Schwarzeneggera

Arnold Schwarzenegger je glumac, producent, poslovni čovjek, investitor, autor, filantrop, aktivist, političar i bivši profesionalni bodybuilder. Donosimo vam njegovih dvanaest pravila za uspjeh.

Pravilo 1: Vjeruj u sebe. “Bio sam odlučan da budem jedinstven”. Bez obzira šta su mu drugi govorili, Arnold je vjerovao da može ostvariti svoje bodybuilding snove.

Pravilo 2: Napravite tim. On je znao da mu jak i sposoban partner može pomoći i motivirati ga. Zbog toga je njegov trening partner bio fenomenalni Franco Columbu.

Pravilo 3: Učite na greškama. Kada je veliki Arnold izgubio na takmičenju za Mr. U 1968. godine, od savršenog Franca Zanea naučio je vrijednu lekciju. Počeo je više razmišljati o detaljima.

Pravilo 4: Koristite mentore. U njegovoj bodybuilding karijeri njegov mentor za treninge je bio Joe Weider. Kroz cijelu prilično šaroliku karijeru Arnold je imao mudre savjetnike.

Pravilo 5: Birajte “plodno” okruženje. Na plodnoj zemlji sjeme lako izraste u hrast. Trenirajući dva puta dnevno u Gold Gymu on se družio sa svojim kolegama Mr Universe takmičarima gdje je bio u pozitivnom okruženju, dobijao konstruktivne kritike i usvajao praktična znanja.

Pravilo 6: Kršite pravila. U početku svoje karijere Arnold je imao problema sa mišićima listova. Tada se savjetovao sa Reg Parkom, nakon čega je trenirao šest dana u sedmici. Prilično neuobičajen način treninga koji mu je mnogo pomogao. “Morate misliti izvan kutije” je jedna od Arnoldovih poznatih rečenica.

Pravilo 7: Pozivajte konkurenciju. Da bi bio najbolji, morao je pobijediti najbolje. Zbog toga je Arnold jedva čekao duel sa Olivom. To je bio jedini čovjek koji ga je mogao izazvati kada su obojica bili na vrhuncu.

Pravilo 8: Radite. Kada ste dovoljno motivirani, onda radite i više nego što ste planirali.

Pravilo 9: Uvijek budite “gladni”. Kada više nije imao šta dokazivati ni sebi ni drugima na jednom polju rada (bodybuildinga), prešao je na drugo – filmove.

Pravilo 10: Ne plašite se greški. Arnoldu je savjetovano da ne stavlja mrlju na svoju karijeru protiv drugih Mr. U, ali on to nikad nije slušao. Odbijao je da ga poraz odvrati od njegovih ciljeva.

Pravilo 11: Ignorirajte negativce. To se odnosi i na one koji su govorili da se ne treba vraćati na takmičenje 1980. godine i na one koji su u horu govorili da neće postići veći uspjeh od glumca B kategorije filmova. “Ne obraćajte pažnju kada vam ljudi govore da se nešto ne može uraditi”- kaže Arnold.

Pravilo 12: Dajte nešto nazad. “Koji god da je put vašeg života, vi morate naći način da date nešto nazad” – kaže Arnold. “Pomaganje drugima će vam dati više zadovoljstva nego bilo šta drugo što ste ikada uradili”.