Naslovnica Dobre priče Dogs Trust od sada finansira masovnu sterilizaciju samo u regijama čije vlasti...

Dogs Trust od sada finansira masovnu sterilizaciju samo u regijama čije vlasti naprave konkretne korake ka zakonskom rješenju

Dogs Trust će od ove godine finansirati masovnu sterilizaciju napuštenih pasa samo u regijama čije lokalne vlasti budu ozbiljno pokrenule humano, sistemsko i zakonsko rješavanje problema

Dogs Trust će od ove godine svoju značajnu podršku u okviru Programa masovne sterilizacije napuštenih pasa finansirati samo u regijama čije lokalne vlasti pokažu konkretnu inicijativu da osiguraju dosljedno provođenje sistemskih mjera državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te demonstriraju odlučnost da ne tolerišu njegovo kršenje.

Poenta i cilj finansiranja ove najefikasnije humane metode upravljanja populacijom pasa je otpočetka bila da se lokalnim odgovornim vlastima, koje su za ovo pitanje jedine obavezne, pomogne da mjere propisane Zakonom provode sistemski i dosljedno.

Uz ostale vidove Dogs Trust podrške koja se odnosi na edukaciju veterinarske struke i podizanje njihovih kapaciteta, edukaciju vlasnika pasa, djece, javnosti, dobrog primjera udomljavanja spašenih pasa, te na savjetodavnu, ekspertnu podršku, lokalne vlasti su mogle i mogu riješiti problem pasa lutalica humano i trajno, i sa mnogo manje utroška iz budžeta nego što bi morali alocirati bez ove pomoći. Svojim radom u BiH u zadnjih osam godina Dogs Trust je demonstrirao da ovaj holistički pristup na troškovno efikasan, human i brz način itekako dovodi do željenih rezultata.

Nakon osam godina intenzivnog angažmana u BiH do sada je kroz Dogs Trust kampanje sterilisano blizu 70,000 pasa!  Bez ove mjere, na ulicama bi sigurno bilo na stotine hiljada novih pasa o kojima niko ne brine. Dogs Trust je u BiH do sada kroz svoje programe za podršku rješavanju problema napuštenih pasa uložio oko 30 miliona konvertibilnih maraka.

Ovaj novi pristup je neophodan jer bez ovakve sinergije i bez inicijative lokalnih vlasti, a posebno uz njihovo tolerisanje ili čak nalaganje kršenja Zakona, naša podrška gubi smisao, a naši izvrsni rezultati se poništavaju. Nakon što u određenoj regiji postignemo optimalne rezultate, svoju podršku i ograničene resurse usmjeravamo na druge dijelove zemlje kojima je pomoć također potrebna. Ako lokalne vlasti ne preuzmu organizaciju ovih aktivnosti kroz sistem za upravljanje populacijom pasa, postignuti rezultati se vrlo brzo mogu poništiti a problem vratiti.

Da napomenemo, pored sterilizacije, u okviru kampanja koje se provode uz praćenje Dogs Trust standardnih procedura po principu Uhvati-Steriliši-Vakciniši- Vrati, svi psi su dodatno i očišćeni od crijevnih parazita, što je pomoglo i smanjenu rizika širenja zoonoza, potom cijepljeni protiv opasne infekcije koja se prenosi i na ljude, bjesnila, i na kraju obilježeni ušnom markicom i tetovažom u cilju pomoći odgovornim službama da u cilju humanog, sistemskog rješavanja problema, vrše bolji nadzor nad ovom populacijom. Obrađeni psi su zdraviji i manji su sigurnosni rizik za zajednicu.

Ovim putem pozivamo sve lokalne vlasti da ozbiljno evaluiraju proteklih punih 12 godina od usvajanja državnog Zakona čije je slabo ili nikakvo provođenje i dovelo do eskalacije problema, da konačno snažno djeluju u pravcu dosljedne provedbe zakonskih mjera, te da iskoriste našu podršku i postignute rezultate. Ovako bi ovaj, i za zajednicu, i za pse, gorući problem konačno počeli rješavati po uzoru na sve dobro uređene gradove – kroz humani, samoodrživi, efikasni sistem za upravljanje populacijom pasa za koji državni Zakon nudi sve okvire, a Dogs Trust značajnu podršku.