Naslovnica Zdravlje Detoksikacija u 4 jednostavna koraka

Detoksikacija u 4 jednostavna koraka

Mr.sci.dr. Anes Talović

Pixabay/Gerd Altmann

O detoksikaciji se na početku godine mnogo piše, vjerojatno zato što svečane proslave i mamurluk ovaj važan posao naglo stavljaju u fokus. To je ipak složena tema koja može brzo postati neodoljiva. Dakle, ovdje smo sastavili vrlo jednostavno objašnjenje detoksikacije, sa samo dijelovima koje trebate znati i ničim drugim.

1) Toksini stižu u tijelo

Toksini dolaze sa mnogo različitih mjesta; iz zraka, hrane, vode, oko vas u vašem okruženju, a neki se stvaraju i u vašem tijelu – toksina ima svugdje! Pomislili biste da bi jednom kad toksini uđu u vaše tijelo najbolje što biste mogli učiniti s njima bilo jednostavno riješiti ih se. A to se u biti događa. Nažalost, to nije tako jednostavno kao samo bacanje u kantu – jetra prvo mora transformirati toksine u različite oblike koji se mogu sigurno ukloniti iz tijela.

2) Toksini se pretvaraju u štetnije spojeve (faza I)

Jednom kad toksini stignu u vaše tijelo, jetra ih mora transformirati u drugačiji oblik. To se događa u dvofaznom procesu. Možda zvuči ludo, ali prva faza zapravo pretvara toksine u malo štetniji spoj. Vitamin B3 (niacin) važan je nutrijent za ovaj korak. U ovoj fazi antioksidanti mogu zaštititi tijelo od oštećenja. Tradicionalna biljka, mlijeko čička, također je posebno korisna. Voće i povrće jarkih boja također je prepuno antioksidansa i zato svježi sokovi mogu biti korisni kada obavljate detoksikaciju.

3) Toksini se spajaju s drugom molekulom i postaju sigurni (faza II)

Druga faza je apsolutno presudna jer je ovo dio u kojem su toksini sigurni. U fazi II, jetra pridružuje toksin drugoj molekuli, što je čini dovoljno sigurnom za uklanjanje iz tijela. Jetri je potrebna velika količina sastojaka da bi faza II djelovala brzo i učinkovito. Tu spadaju antioksidanti, aminokiseline (iz proteinske hrane) kao što su metionin i cistein, vitamini B, folna kiselina (5-MTHF (5-metil-tetrahidrofolat), kolin, magnezij, vitamini C i E, cink, selen i bakar. Druga faza također zahtijeva puno energije. Zato je povećanje energije uobičajena korist od provođenja detoksikacije.

4) Toksini se izbacuju iz vašeg sistema

Ovo je dio u kojem se toksini zapravo izbacuju iz vašeg sistema. To može biti putem daha, znoja, mokraće ili fekalija. Zato je presudno paziti da redovito idete na zahod, duboko dišete, vježbate (znojite se) i pijete puno vode. Ovaj posljednji korak važan je dio cijelog postupka, stoga je posebno važno osigurati da u prehrani imate dovoljno vlakana kako biste osigurali redovite navike u zahodu. I zato duboki oblici opuštanja poput joge koji promiču prakse dubokog disanja zapravo mogu pomoći da cijeli proces detoksikacije djeluje bolje.

Detoksikacija u 4 jednostavna koraka. Sve što trebate znati i ništa drugo.