Naslovnica Posao Deloitte izabrao najboljeg finansijskog direktora u Bosni i Hercegovini

Deloitte izabrao najboljeg finansijskog direktora u Bosni i Hercegovini

Deloitte Bosna i Hercegovina je po prvi put izabrao najboljeg finansijskog direktora u Bosni i Hercegovini, a pobjednik i CFO godine je Maid Jabandžić, finansijski direktor kompanije „MADI“ d.o.o. Tešanj.

Ceremonija dodjele nagrada pobjedniku i finalistima CFO takmičenja organizovana je u petak, 28. januara u prostorijama kompanije pobjednika, a gosti su imali priliku pored ceremonije posjetiti i pogone prerade i pogone proizvodnje svježe piletine.

„Zadovoljstvo nam je ove godine što smo po prvi put organizovali  izbor izbora najboljeg CFO  u Bosni i Hercegovini i na taj način promovisali pozitivne priče o uspjesima finansijskih direktora naših kompanija. Rad ovih izuzetnih pojedinaca direktno doprinosi osnaživanju BH ekonomije. Izabrati najboljeg finansijskog direktora godine nije bilo jednostavno imajući u vidu da su svi prijavljeni takmičari imali odlične performanse, što je vidljivo i iz finansijskih izvještaja kompanija u kojima rade. Čestitam ovogodišnjem pobjedniku na tituli CFO-a godine, posebno imajući u vidu da se radi o porodičnoj firmi koja je unatoč pandemijskim izazovima ostvarila rast i unapređenje poslovanja. Nagrada je zasigurno zaslužena.“ – rekla je Sabina Softić, partnerica za reviziju i savjetovanje i direktorica Deloitte ureda u Bosni i Hercegovini.

O pobjedi na CFO takmičenju i priznanju za najboljeg finansijskog direktora, Maid Jabandžić je rekao: „Ovo priznanje je u isto vrijeme i nagrada i obaveza. Tim više što djelujemo u Bosni i Hercegovini i predstavljamo BH brend koji u svojoj suštini predstavlja jednu istinsku domaću proizvodnju, ali i porodični biznis koji je, iz godine u godinu, sve više prepoznatljiv i van granica naše zemlje. Ono na što smo posebno ponosni jesu vrijednosti koje dijeli svaki uposlenik naše kompanije, ali i odnos prema poslu koji imamo.  Vjerujemo u timski duh, red, rad i disciplinu, a odvažne i sreća prati, tako da ovo priznanje posvećujem svim kolegicama i kolegama koji su dali svoj doprinos u zajedničkom rastu i razvoju.“

Kako su nagrade dodijeljene za pet najboljih takmičara, pored pobjednika vrijedi spomenuti još četiri finansijska direktora čije su aplikacije i rezultati bili među najboljima: Igor Marković (NSoft doo Mostar), Emir Kadrić (Xella BH d.o.o. Tuzla), Azijada Hadžihasanović (Sisecam soda Lukavac d.o.o.) i Amil Medošević (cargo-partner d.o.o. Sarajevo).

Nagrada CFO godine dodjeljuje se za postignuća i projekte koje CFO vodi u okviru funkcije finansija te se mjeri rezultatima koje kompanija ostvaruje temeljem tih aktivnosti. Deloitte je prepoznao sve veću ulogu finansijskih direktora i stoga odlučio pokrenuti izbor najboljeg finansijskog direktora, po uzoru na inicijativu koju Deloitte Hrvatska organizuje od 2016. godine.

Finansijskog direktora godine izabrala je stručna komisija na temelju kvalitativnih i kvantitativnih ocjena, odnosno na temelju popunjenog upitnika iz prijave na konkurs i javno dostupnih finansijskih izvještaja kompanije, čiji je CFO zaposlenik, za 2020. godinu. Stručnu komisiju činili su: Prof. dr. Jelena Poljašević (Ekonomski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci – predsjednica komisije), Tamir Mostarac (EBRD), Milan Božić (Banjalučka berza), Faruk Hadžić (SSST) i Sabina Softić (Deloitte Bosna i Hercegovina)

Pobjednik izbora plasirao se za regionalni izbor CFO-a godine za Jugoistočnu Evropu koji će se održati u martu 2022. godine.