Naslovnica Lifestyle Danijela Dragosavljević: Opsjednutost ishranom

Danijela Dragosavljević: Opsjednutost ishranom

pixabay/congerdesign

Danijela Dragosavljević, poznata i kao FITMAMA BA je trenerica. blogerica i mama koja demistificira ishranu i stalno podsjeća na potrebu za funkcionalnim vježbanjem.

Maloprije sam otišla do granapa da kupim sinu čips da ponese u školu da gricka dok budu gledali film zajedno sa razredom.

U isto vrijeme sam razmišljala kako je u njihovoj bivšoj školi tako nešto bilo nezamislivo. Donošenje hrane nije bilo dozvoljeno, a pogotovu ne tzv. nezdrave hrane.

Opsjednutost zdravom hranom je u toj njihovoj bivšoj školi bila do tog nivoa da su se rođendanske torte koje ste mogli poručiti samo iz školske kuhinje, pravile bez šećera ili sa nekim zamjenama šećera što je pomenutu tortu činilo ukusnom koliko i oni blatni kolači koje smo pravili u vrtiću.

Elem, taj obrazac kontrole i opsjednutosti ishranom je nešto što je svojstveno poremećenom odnosu ishrane.

S druge strane, gomilanje grickalica u kući i nemanje jasnih pravila o tome kad se jedu obroci i da smoki nije zamjena za ručak, da se nema nikakve kontrole i pravila u vezi sa jelom…vodi u nezdrav odnos sa ishranom… Ali u drugom smjeru.

Dok prvi predstavlja rigidnost, kontrolu, zastrašivanje i posramljivanje…

Drugi predstavlja nedostatak pravila i izostanak bilo kakve kontrole.

Nerijetko ovi prvi koriste ove druge kao primjer da bi zastrašili i natjerali ljude da postanu opsjednuti ishranom, pod izgovorom da žele da stvore zdrave navike kod djece.

Zdravlje je negdje između.

Imajući ovo iskustvo sa opsesivnom ishranom koja se godinama sprovodila mogla sam posvjedočiti upravo suprotnim rezultatima.

Djeca su koristila svaku moguću priliku da dograbe slatkiše jer su im bili zabranjivani. Nisu naučili da imaju zdrav odnos prema slatkišima nego su ih jeli u pretjeranim količinama.

Veliki broj njih nije jeo tokom cjelodnevnog boravka u školi (od 8 do16h) pa bi po povratku iz škole u večernjim satima jeli da nadoknade sva tri obroka!

Ukratko dosta obrazaca i ponašanja koje klinički psiholozi navode kao karakteristične za ljude koji imaju poremećen odnos sa ishranom.

Mišljenja sam da školske i vrtićke jelovnike ne bi trebali da prave razni influenseri i nutricionisti. U najmanju ruku bi to trebao biti tim sastavljen od stručnjaka koji ne padaju na trendi navike u ishrani.