Naslovnica Istaknuto Baščaršijske noći: koncerti na Centralnoj pozornici Vijećnica

Baščaršijske noći: koncerti na Centralnoj pozornici Vijećnica

Festival Baščaršijske noći najavljuje koncerte koji će se dešavati tokom sedmice na Centralnoj pozornici Vijećnica. Baščaršijske noći se ove jubilarne godine vraćaju na atraktivnu lokaciju odakle su krenule na svoj umjetnički put prije 25 godina.

Na Centralnoj pozornici preko puta Vijećnice, će tokom tri dana, od srijede do petka, biti održano šest programa. Direktan prenos svih koncerata koji će se održati na Centralnoj pozornici, zainteresovani će moći uživo pratiti u programu televizije TVSA, te putem YouTube stranice: .

Na otvorenoj pozornici, u srijedu, 21. 07. u 21:00 sat, nastupit će Almas, sarajevski pjevač, bas gitarista, kompozitor i aranžer, sa bendom. Gošće na tom koncertu će biti ženski hor Superar Cadenza. Tom prilikom, pred publikom će između ostalih kompozicija biti izvedeni i singlovi:  „Sat“, zatim ”Kad boriš se sam”, pjesma snimljena u duetu sa Mladenom Vojičićem Tifom, te “Zmija”, „Samoća“ i „Bol“, kojim autor najavljuje prvi solistički album koji bi uskoro trebao biti objavljen.

Istu večer koncert će održati jedna od najznačajnijih sarajevskih grupa, Bombaj Štampa. Grupu od osnivanja 1982. godine predvode vokalni solista i frontmen Branko Đurić-Đuro i gitarista Nedim Babović. Publika će biti u prilici da čuje pjesme koje su obilježile kraj 80-tih godina kao što su „Bolje letim sam“ i „Mrak i ja“, ali i novije hitove kao što su „Nedim” (obrada pjesme “Nadine” Chuck Berryja), i „Vriska”.  

Dan kasnije, 22. 07. na istoj pozornici kod Vijećnice koncert će održati kantautorica Maya Sar, predstavnica Bosne i Hercegovine na takmičenju Eurosong 2012. Maya Sar je duži niz godina članica hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Članica je i benda istaknutog bh kantautora Dine Merlina, a neki od muzičara iz tog benda će to veče biti na pozornici sa Mayom Sar. Koncert počinje u 20:30 sati.

U drugom dijelu te večeri publiku će svojim nezaboravnim hitovima kao što su „Balada o Pišonji i Žugi“ i „Jugo 45“, zabavljati legendarna sarajevska grupa Zabranjeno Pušenje. Zabranjeno pušenje u svojim pjesmama govori o Sarajevu, njegovim lokalnim herojima na drugačiji i često humorističan način. Pjesme kao što su “Nedjelja kad je otišo Hase”, “Zenica Blues”, „Guzonjin sin“, „Lutka sa naslovne strane” i mnoge druge su osigurale svoje mjesto u historiji rok muzike cijelog regiona.

U petak 23. 07. u 19: 30 sati, na Centralnoj pozornici koncert će održati Ilma Karahmet, jedna od najtalentovanih bosanskohercegovačkih vokalnih solistica mlađe generacije. Ilma je  postigla regionalni uspjeh i skrenula pažnju na sebe ulaskom u finale prestižnog takmičenja “X Factor Adria”, te osvajanjem prvog mjesta na takmičenju “RTL Zvijezde”. Pjesme u izvođenju ove mlade vokalne solistice na video platformi youtube, su do sada pregledane nekoliko miliona puta.

Drugi dio te večeri bit će u znaku sevdah muzike, a nastupit će 15 najboljih i najautentičnijih izvođača sevdalinke iz BiH i regiona. Sve izvođače pratit će veliki orkestar i hor RKUD-a „Proleter” Sarajevo i kombinovani orkestar Fondacije SEVDAH pod umjetničkim rukovodstvom i u aranžmanima Damira Galijaševića.

Na koncertu učestvuju: Nedeljko Bilkić (Srbija), Nedžad Salković, Sejo Pitić, Alma Subašić,  Ferid Avdić, Merima Njegomir (Srbija), Zanin Berbić, Dragan Račić (Crna Gora), Mensura Bajraktarević, Hasiba Agić,  Avdo Lemeš, Pavao Anić (Hrvatska),  Hamza Šantić, Safet Bučo. Gost programa Josip Pejaković. 

Voditelji programa:  Enisa Hajdarević-Šojko i Enver Šadinlija.

Zbog ograničenog broja mjesta, bitno je istaknuti da će svi oni koji ne uspiju obezbijediti ulaznice, moći uživati u koncertima i putemprograma televizije TVSA, te putem YouTube stranice:  – putem kojih će koncerti biti uživo prenošeni.