Naslovnica Dobre priče Baš Gallery – Prostor koji čuva tradiciju

Baš Gallery – Prostor koji čuva tradiciju

Tekst: Nermina Omerbegović, FOTO FENA /Amer Kajmović

Kulturno umjetničko društvo “Baščaršija” predstavilo je projekat očuvanja kulturne baštine “Winterfest na Baščaršiji” koji se između ostalog realizuje kroz i kroz novootvorenu “BAŠ Gallery”.

Autorica postavke je etnologinja Svetlana Bajić, koja je kazala da se u prijatnom prostoru nove galerije nalaze 24 vitrine koje izloženim nošnjama predstavjalju dio tradicije stanovništva Bosne i Hercegovine.

Bajić je rekla da su izložne bošnjačke gradske nošnje s fotografijama, kao i notni zapisi koji pokazuju pjesme koje KUD “Baščaršija” izvodi.

U Galeriji su izložene i hrišćanske, srpske i hrvatske nošnje, tako da se među eksponatima nalaze nošnja s planine Bjelašnice, kao i elementi hrišćanske nošnje iz Sarajevskog polja i ženska hrvatska nošnja iz Sutješke župe.

Bajić je istakla angažman vodećih ljudi ovog kulturno-umjetničkog društva oko realizacije ovog projekta.

O značaju KUD “Baščaršija”, negovom istorijatu, te ulozi u turističkoj ponudi grada govorili su i član UO Baščaršija Emil Trnka, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda te uime Općine Stari grad Almedina Porča.

Fundus KUD Baščaršija je tokom 75 godina postojanja obogaćivan mnogim originalnim dijelovima narodnih nošnji, kao i rekonstrukcijama originalnih dijelova nošnje, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz regije.

Projekt je podržan od Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad.