Naslovnica Posao Barcaffè espresso osvojio zlatnu medalju u Italiji na Međunarodnom takmičenju u degustaciji...

Barcaffè espresso osvojio zlatnu medalju u Italiji na Međunarodnom takmičenju u degustaciji kafe

Zlatom nagrađen Barcaffe India Single Origin

Na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju u degustaciji kafe (Internacional Coffe Tasting) koje je održano 13. oktobra u organizaciji Međunarodnog Instituta za degustaciju kafe (International Institue of Coffe Tasters), Barcaffè espresso osvojio je zlatnu medalju za Barcaffè India Single Origin.

Sudije ovogodišnjeg takmičenja su ocjenjivali najbolje svjetske kafe. To su radili u skladu sa najvišim standardima senzorne analize. Ovi stručnjaci za kafu su ocjenjivali na osnovu nekoliko kriterijuma: zaokruženost ukusa, intenzitet arome, struktura i postojanost pjene. U Barcaffeu nisu krili oduševljenje zbog osvojene nagrade – „Presretni smo i veoma ponosni što već 11. put osvajamo medalju na ovom takmičenju koje se održava u Italiji, kolijevci espresso kafe. Ove godine je naš vrhunski Barcaffe Espresso India Single Origin osvojio zlatnu medalju i time se našao u samom vrhu svjetskih espresso kafa. Naš premium proizvod je specifičnog šarma i posebne arome, nastao pažljivo praćenim procesom kontrole uzgoja kafe na plantaži, prikupljanjem najkvalitetnijih zrna kafe, njihovim skladištenjem, sušenjem, prženjem i mljevenjem, te čestom i temeljnom provjerom kvaliteta. Mi u Barcaffèu oduvijek pratimo trendove tržišta i nove zahtjeve svojih partnera i potrošača, te usavršavamo recepture naših blendova. Tako je nastao i ovogodišnji pobjednik, vrhunskog kvaliteta i sjajnog ukusa“, izjavio je Nikola Mandić, Brand Building Manager za Barcaffe Espresso.

Najbolji poznavaoci i ljubitelji espresso kafe će uživati u mirisu i prvom ukusu, pa sve do završne note. Za njih kafa nije samo još jedna svakodnevna navika, već i nauka, vještina i umjetnost u jednom. To je razlog zašto se sve više okreću single origin kafama koje potiču iz određene zemlje ili regiona sa prepoznatljivim ukusom i aromom baš tog geografskog područja. U Indiji, zemlji koja je poznata po bogatoj kulturi i raskošnim ukusima, kafa se uzgaja u hladu i često sadi zajedno sa raznim začinskim biljem kao što su kardamom, cimet, karanfilić ili muskatni oraščić. Na taj način, ona dobija specifičnu aromu, koju uvježban i istančan ukus može lako da osjeti i prepozna.Barcaffè India Single Origin ima karakterističan, jak ukus sa srednje izraženom kiselosti i prijatnom završnom notom začina i kakaoa i izdvaja se od ostalih blendova zbog svoje posebne arome.

Barcaffe kao jedan od najznačajnijih regionalnih brendova u espreso biznisu njeguje i prenosi ljubav prema kafi. Posvećen je odabiru samo najkvalitetnijih proizvoda za svoje potrošače. Kada jednom prepoznate svoju aromu među Barcaffè kafama, lako ćete je prepoznati u moru drugih aroma. Intenzivna i jedinstvena, daje čarobno obećanje koje se ispunjava u svakoj šoljici.

O organizatoru:

International Institute of Coffee Tasters (IIAC), je neprofitno udruženje podržano samo članarinama i osnovano je 1993. godine u svrhu sastavljanja i širenja naučnih metoda za senzornu procjenu kafe.Uvijek se fokusirao na espresso, simbol napravljen u Italiji, usavršavajući određeni način degustacije. Od svog osnivanja IIAC je sproveo stotine kurseva licence za degustaciju kafe uz prisustvo operatera i ljubitelja kafe iz cijelog svijeta. Tokom svoje istraživačke aktivnosti, podržane od strane naučnog odbora na visokom nivou, IIAC je usavršio šolju za taster koji optimizira procjenu espressa, istovremeno vrši važne studije o korelacijama između oznaka kvaliteta otkrivenih putem hemijske analize i senzornih osobina kafe.