Naslovnica Noviteti Aerodrom Sarajevo: Radionica u okviru Danova projekta za slijepe i slabovidne osobe

Aerodrom Sarajevo: Radionica u okviru Danova projekta za slijepe i slabovidne osobe

Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo su održali radionicu u okviru projekta Danova za poboljšanje pristupa slijepim i slabovidnim osobama.

Radionici su prisustvovali predstavnici Udruženja slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo, Saveza slijepih i slabovidnih Republike Srpske, predstavnici kompanije Centrotrans, predstavnik Fakulteta za saobraćaj i komunikacije kao i predstavnici medija.

O poteškoćama sa kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe, govorili su predsjednici udruženja gosp. Fikret Zuko i gosp. Jovica Mijatović. Prisutnima su se obratile i osobe u pratnji predstavnika udruženja i saveza, kako bi pojasnili sa kojim izazovima se susreću osobe koje imaju ovu važnu ulogu u životu jedne slijepe i slabovidne osobe te kako to izgleda iz njihove perspektive.

Gosp. Riđanović Berin, voditelj projekta Danova predstavio je prisutnima najbolje inovativno rješenje za slijepe i slabovidne osobe, kao i pilot akcijski plan Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a gosp. Cico Goran, šef službe prihvata i otpreme putnika je prezentovao na koji način se vrši opsluga specijalnih kategorija putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

O temi oštećenja vida, medicinskim tretmanima i mogućnostima liječenja govorila je gđa. Ahmedbegović Pjano Melisa, prim. Dr. Sc. oftamolog poliklinike Svjetlost Sarajevo.

Implementacija Danova projekta za slijepe i slabovidne osobe, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo,  treba biti okončana do kraja 2022. godine