Naslovnica Lifestyle 7 namirnica bez roka trajanja koje se nikada ne kvare

7 namirnica bez roka trajanja koje se nikada ne kvare

Pixabay/andreas160578

U svakoj kuhinji ima namirnica i ormarića na koje povremeno zaboravimo. Koliko dugo stoji neka namirnica mnoge se domaćice sa sigurnošću ne mogu sjediti pa je vječno pitanje – je li pokvarena, i jeli joj rok istekao. Stoga, vam u nastavku donosimo popis namirnica bez roka trajanja.  One mogu promijeniti okus ili izgled ako ih pravilno ne čuvate, ali neće se pokvariti.

1. Šećer

Bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari. Šećer je neprijateljsko okruženje za bakterije u kojem ne mogu živjeti. Jedino o čemu treba da vodite računa je da šećer bude na suhom i u dobro zatvorenoj posudi.

2. Med

Med se može kristalizirati ili promijeniti boju, ali ne i pokvariti. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizira možete ga i dalje normalno nastaviti koristiti.

3. Škrobno brašno

Ako nije izloženo vlazi, čuva se na suhom i hladnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi. Škrobno brašno se neće nikada pokvariti.

4. Ekstrakt vanilije

Zbog alkohola kojeg sadrži, ekstrakt vanilije nema rok trajanja već s vremenom sazrijeva. Čisti ekstrakt ima viši alkoholni postotak i traje vječno, dok će aromi vanilije nekoliko mjeseci nakon otvaranja okus postati sve slabiji.

5. Sol

Sol se u najgorem slučaju može stvrdnuti. Kako biste to spriječili čuvajte ga na suhom i tamnom mjestu na kojem će sačuvati svoju strukturu.

6. Riža
Rok trajanja ima samo smeđa riža koja je masnija zbog čega se može pokvariti. No, njezin rok trajanja možete produžiti čuvate li je u hermetički zatvorenim posudama te u hladnjaku.

7. Bijeli vinski ocat

Zbog velike količine kiselina koje zapravo služe kao “konzervans”, svaka vrsta octa može imati poprilično dugačak rok trajanja, a bijeli ocat nikada se neće pokvariti. Eventualno može promijeniti svoj okus. Odgovara mu čuvanje na suhom i hladnom mjestu.